400.000 persones, segons l'ANC, i unes 108.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han sortit aquesta tarda als carrers de Barcelona per celebrar La Diada de Catalunya 2021 que enguany recupera una manifestació de l'11 de setembre a Barcelona en moviment una vegada la Generalitat ha aixecat les restriccions que hi havia vigents per la pandèmia. Des de les quatre de la tarda, Via Laietana i plaça Urquinaona ja estaven plenes de persones vestides de vermell (color que fa una doble commemoració, per l'11-S i l'1-O) i complementades amb estelades i senyeres. A partir de les 17:14 hores, els carrers de Barcelona han quedat col·lapsats amb manifestants que marxen al crit d' ‘Independència’, '1-O, ni oblit ni perdó', i cartells amb el missatge 'Hem guanyat' o ‘Exigim la independència'.

Milers de persones han recorregut Via Laietana avall fins arribar, passant pel Passeig Isabel II, a l’Estació de França. La protesta, sota el lema ‘Lluitem i guanyem la independència’, és la primera en què han pogut participar els presos indultats, i ha comptat també amb la presència del president Pere Aragonès i altres membres del Govern, així com la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Just abans de l’inici de la marxa, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i els seus dos antecessors en el càrrec, Jordi Sànchez i Carme Forcadell, s’han trobat davant de la capçalera i han saludat els participants a la manifestació, que cridaven ‘Independència’. El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, també en la seva primera Diada des que va sortir de la presó, ha animat els participants a la protesta a cridar consignes a favor de la independència entre aplaudiments. A la capçalera, han cantat ‘L’Estaca’, de Lluís Llach. En aquest retorn als carrers de l’independentisme, també participen en la protesta, entre d’altres, el president Pere Aragonès, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, Oriol Junqueras o Josep Rull.

La capçalera ha baixat Via Laietana avall de forma pacífica, entre crits d’independència i saludant algunes persones que eren als balcons amb estelades. El gruix de la manifestació que ha pogut seguir Via Laietana avall s’ha trobat, a la part baixa del carrer, amb una contraprotesta del grup Donec Perficiam, que durant uns minuts ha impedit que avancés. Allà, s’han sentit crits de ‘Botiflers’ i s’han vist cartells amb lemes com ‘Ens heu venut’ i ‘Traïdors’. Finalment, però, la manifestació ha pogut continuar sortejant aquest bloqueig. En la seva parada a la comissaria de la Policia Nacional, un grup de manifestants independentistes ha tirat ous i paper de vàter contra la façana.

Els manifestants han arribat poc més després d’una hora d’iniciar la marxa a l’Estació de França on ha finalitzat l'acte central de la jornada.

Corredisses i cops de porra a Via Laietana per intentar dispersar els manifestants de davant de la comissaria

Els Mossos han actuat a la Via Laietana per intentar dispersar els manifestants que quedaven davant de la comissaria de la Policia Nacional i han fet almenys un detingut. Diverses furgonetes s’han desplaçat per l’avinguda, hi ha hagut corredisses i també alguns cops de porra. Aquesta tarda, un reduït grup de manifestants de la Diada s’ha aturat davant de la comissaria, al marge de la marxa principal, i hi ha hagut moments de tensió pels llançaments d’ous, bengales, ampolles de vidre i pots de fum i paper de WC. Fins i tot s’ha acabat encenent un petit foc a la façana de la prefectura, moment en què els Mossos han reforçat el dispositiu per mirar d’acabar amb la concentració. Alguns manifestants han tirat tanques contra els agents.

Al llarg de la tarda, els Mossos han reforçat el dispositiu amb furgones dels antidisturbis, que durant uns minuts s’han situat al mig de la via, per posteriorment retirar-se i situar els cordons policials als carrers del costat de la prefectura.

En aquest moment, els manifestants han tornat davant de la comissaria, però pocs minuts després els agents i les furgonetes han tornat a sortir. Això ha provocat corredisses per tota la via i els mossos han donat alguns cops de porra.

Alguns manifestants han intentat fer una barricada al mig del carrer amb les tanques que protegien la prefectura, però els agents les han acabat retirant.

A causa de les corredisses, una persona ha estat atesa per membres de Sanitaris per la República, tot i que no ha rebut cap agressió per part de la policia.

Durant la tarda, una periodista que estava en un bar molt pròxim a la comisaria ha quedat estabornida després de rebre un cop de pal que ha llençat un manifestant.


L'acte institucional de la Diada homenatja el 50è aniversari del discurs de Pau Casals a l'ONU

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, han presidit aquest dissabte a la nit l'acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a les Quatre Columnes de Puig i Cadafalch situades a Montjuïc, a Barcelona. L'acte, organitzat conjuntament per Govern i Parlament, ha tingut com a eix vertebrador el 50è aniversari del discurs de Pau Casals a l'ONU. Ha estat un esdeveniment que ha comptat amb Marta Bayarri a la direcció artística i amb Jofre Bardagí a la direcció musical, que han posat èmfasi en els valors de la pau, la justícia, la llibertat dels pobles, la cultura catalana i la fraternitat.

L'acte ha començat amb una peça audiovisual en què tres joves, davant la casa on va néixer Pau Casals, rememoren el discurs que el violoncel·lista va fer davant l'ONU i visiten les diferents estances de l'immoble, ara convertit en museu. Els intèrprets de la peça, que després han exercit de fil conductor de tot l'esdeveniment, han estat l'actriu Natalia Barrientos i l'actor Guim Puig, coneguts pels papers a la sèrie de TV3 'Les de l'hoquei', i l'actriu Paula Vicente, vista a la sèrie 'Com si fos ahir'.

També hi ha hagut interpretacions de peces de violoncel amb el Brossa Quartet de Corda, els músics Aurora Bauzà i Pere Jou o la violoncel·lista Mariona Camats. A banda, hi ha hagut actuacions de l'actriu i cantant Elena Gadel, de la cantant de rap Miss Raisa, del cantant Nel·lo C, de la ballarina Belén Cabanes, del ballarí Andrés Corchero, del Cor de Teatre de Banyoles, del col·lectiu de dansa integrada Liant la Troca, del cantant Cris Juanico, de la cantant Alba Carmona o del cantant Kelly Isaah. Aquests tres últims, al costat del Brossa Quartet de Corda, s'han agrupat per oferir una versió d''El cant dels ocells'. L'acte l'ha clos el Cor de Noies de l'Orfeó Català, que ha interpretat 'Els segadors'.

El disseny de l'escenografia ha anat a cura de Joan Maria Segura, la il·luminació ha estat obra d'Albert Faura i el disseny artístic de la imatge i la il·lustració han estat creacions de Lily Brick. Tots plegats han organitzat un acte "dinàmic i transversal", amb propostes audiovisuals, de música, dansa, i pintura, i el missatge de Pau Casals transmès a través dels actors i actrius que hi han participat.