Un 70% dels locals d’oci nocturn gironins han pogut tornar a obrir aquest cap de setmana utilitzant el passaport Covid i amb un aforament de màxim del 70%. Els propietaris de discoteques i locals nocturns es mostren satisfets pel que ha sigut el primer cap de setmana d’activitat amb una «bona resposta» per part del públic, que ha complert les previsions dels empresaris.

Un porter verifica el passaport Covid a Platja d’Aro. | DDG

«Vam fer venda anticipada per evitar cues, així que la resposta ha entrat més o menys dins la previsió», explica Wendel Bernadas, propietari de la discoteca St Trop’ de Lloret de Mar, que va obrir per primer cop la nit de dissabte. «Es notava que la gent en tenia ganes. Intentem complir amb tota la normativa amb prudència, i fer-ho lo millor possible», reconeix. També han complert les expectatives «esperades» els locals de l’empresari Pere Esteve, propietari del Zsa Zsa, El Secret i el Black & White de Platja d’Aro. Tant El Secret com el Black and White havien estat en funcionament ja que tenen terrassa, però la relaxació de les mesures el sector va permetre reobrir el Zsa Zsa, que només havia funcionat 14 dies en tot el 2021. «Va ser com una reinauguració», comenta Esteve. La majoria del públic que aquest cap de setmana es va moure per Platja d’Aro eren «de la zona» ja que s’ha acabat la temporada turística, tot i que el pont va portar també alguns residents a Barcelona per la Costa Brava. D’aquesta manera, els locals van poder complir amb l’aforament del 70% sense generar masses cues. «Si aquestes mesures ens les haguéssin posat en el mes de juliol o agost, hauríem tingut més problemes», reconeix Esteve.

Interior d’un local de Platja d’Aro aquest cap de setmana. | DDG

Després de mesos d’inactivitat, els empresaris de l’oci nocturn repiren ara alleujats després d’unes nits en què s’han pogut retrobar amb els seus clients. Farts de la pandèmia, els joves van aprofitar l’allargament dels horaris per fer festa fins la matinada. «La gent va aguantar fins al final», celebra Bernadas. «Vam obrir abans de l’habitual perquè la gent encara té la costum de sortir d’hora, però tot i així vam tenir gent fins al tancament», afegeix.

La discoteca Tropics de Lloret de Mar, en canvi, per a qui el relaxament de les mesures ha arribat tard, no va obrir. «Nosaltres vivim un 95% del turisme», explica el seu propietari, Teddy Law, que creu que d’obrir ara «podria venir una mica de gent del poble, però ho veiem complicat». Les restriccions tampoc li han permès diversificar la clientela els darrers estius ja que treballen amb «tour operadors» i els turistes omplien el total de l’aforament permès al local, de manera que «no podíem deixar entrar als nacionals que volguessin». Per això, l’empresari ha aparcat momentàniament l’obertura i valora poder-la fer per Cap d’Any i les dates nadalenques. «Vull pensar que la gent té ganes de sortir i que no és el mateix fer «botellons» al carrer que un local amb més seguretat», explica.

Tant Bernadas com Esteve coincideixen que la gent que aquest cap de setmana va assistir a les seves discoteques «estava conscienciada» que se’ls requeriria el passaport Covid per a entrar als locals. «Per xarxes socials ens han preguntat amb antelació què necessitaven i venien tots força preparats», comenta Esteve. Cap dels dos va tenir problemes amb la web que la Generalitat havia desenvolupat per a comprovar la veracitat dels passaports Covid-19, tot i que, segons diuen, diversos locals van tenir-ne el divendres i que als establiments que Esteve regenta a Platja d’Aro el sistema «fallava una mica» en el cas dels estrangers. De fet, al St Trop’ van detectar algun passaport Covid falsificat amb l’aplicatiu. «La part bona és que el sistema sigui online i que ho puguis detectar», diu Bernadas.

Dificultats amb les mascaretes

La norma que segons els empresaris costava més de fer complir, en canvi, era l’obligatorietat de mantenir la mascareta posada a la pista de ball. «Els límits són complicats», comenta Esteve, que assenyala que «a la barra poden estar consumint, però un metre més enllà no poden estar sense mascareta». «Fem un sobreerforç i els porters van recordant, de bones maneres, que cal mantenir la mascareta, però potser quan es giren, els clients se la tornen a treure tornen a baixar», afegeix. «És complicat», coincideix Bernadas, «però fem el que podem i s’ha d’intentar complir amb tot», conclou.

La reobertura de l’oci nocturn és una oportunitat també a nivell sanitari, creuen els empresaris. Per una banda, estan convençuts que el funcionament de la seva activitat suposa una disminució dels «botellons». «Tota la gent que era al local, no era al botellon», conclou Bernadas. Per altra banda, creuen que també és una forma d’incentivar a la vacunació del jovent, el grup amb menys percentatge de vacunació. «No sé si serà veritat, però ahir em va fer gràcia perquè més d’un deia que s’havia vacunat per a poder sortir a la nit», riu Esteve.

Així, els empresaris esperen que la represa de l’activitat sigui definitiva i no haver de tornar a tancar. Coincideixen que «ha estat molt de temps» d’inactivitat, però que «si no canvia res» el sector anirà remuntant «poc a poc». «M’ho miro en positiu», conclou Esteva.