La delegació del Govern a Girona vol definir una "estratègia conjunta" per a l'aeroport de Girona-Costa Brava, fet que considera "imprescindible" perquè les instal·lacions de Vilobí es converteixin en un motor de recuperació econòmica i social a la província. És per això que dimarts se celebrarà una reunió de l'AGI (Associació per al desenvolupament de les Comarques Gironines), en la qual participaran diferents departaments de la Generalitat, la Diputació de Girona o la Cambra de Comerç, tot i que també es vol aconseguir que els principals ajuntaments se sumin a aquesta estratègia comuna. La delegada del Govern, Laia Cañigueral, considera que l'aeroport té "moltes oportunitats que cal aprofitar", però que cal desenvolupar-les i vetllar perquè s'acabi construint l'estació del tren d'alta velocitat a Vilobí.

Cañigueral ha presentat aquest matí els 20 objectius i les 200 accions prioritàries del govern de la Generalitat per aquest mandat a Girona. Entre ells, a part de l'impuls de l'aeroport i la promoció d'una mobilitat "col·lectiva, connectada i descarbonitzada", dsetaquen també l'impuls a la formació professional i el desenvolupament del Campus de Salut de Salt, on s'ha d'aixecar el nou hospital Josep Trueta. En aquest sentit, Cañigueral ha explicat que durant aquest mandat s'elaborarà el Pla Funcional Operatiu del nou hospital, amb la participació dels professionals, i que es cntinuarà amb les tasques de la comissió paritària per al desenvolupament del campus. Tot i això, ha recordat que ara es troba en mans dels ajuntaments de Girona i Salt fer els tràmits urbanístics necessaris per al desenvolupament del projecte.

Un altre eix prioritari serà el desenvolupament de la transició energètica a les comarques gironines, amb la creació d'oficines comarcals, l'aposta per la biomassa i l'impuls de les comunitats energètiques locals, entre altres. Pel que fa un dels grans projectes pendents a les comarques gironines -el parc eòlic Tramuntana-, Cañigueral ha recordat que la seva autorització està en mans de l'Estat, però que des de la Generalitat estan fent un seguiment del tema i en interlocució constant amb el territori.

La variant d'Olot es farà, "rotundament"

En relació a les infraestructures viàries, les accions inclouen l'impuls de noves vies de mobilitat ciclista i diverses actuacions de millora i manteniment de la xarxa viària. Pel que fa un dels projectes candents a la demarcació -la variant d'Olot-, el director territorial de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori, Pere Saló, ha deixat clar que aquesta s'acabarà fent, "rotundament", ja que així ho volen l'Ajuntament i la Generalitat, i que ara només falta consenusar el traçat. Cañiguerla ha indicat que, en aquest sentit, el paper de la Generalitat ha de ser de "mediador" al territori.

Altres eixos de l'actuació de la Generalitat a Girona seran l'augment de l'ús social del català, potenciar la indústria, la innovació empresarial i el sector primari i aconseguir una millor cohesió social a través de l'educació, la cultura i l'esport. D'altra banda, es vol donar un suport actiu al turisme, per tal que pugui ser més sostenible, i continuar potenciant les polítiques d'accés a l'habitatge. A més, es vol prioritzar l'atenció al benestar emocional de la ciutadania, especialment després de la pandèmia, i garantir l'accés de tothom a la cultural. Pel que fa a l'administració de justícia, se'n vol millorar l'accessibilitat i fer nous equipaments, així com crear nous equipaments també per a la gent gran.

Finalment, també hi ha alguns objetius que són interdepartamentals, és a dir, compartits entre diversos departaments. Aquests són fer efectiva la perspectiva de gènere i continuar treballant en l'eradicació de violències msaclistes, donar suport als ens locals i ajudar especialment als micropobles i consolidar la cooperació transfronterera amb la Catalunya Nord. Finalment, també es vol apropar més la Generalitat a la ciutadania.