Les últimes pluges del març han permès millorar la situació hidrològica dels embassaments gironins, però continuen en nivells més baixos que fa un any durant aquestes mateixes dates. De fet, fa uns dies l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va aixecar les restriccions que havia imposat a diversos municipis de l’Alt Empordà a causa de la sequera declarada a l’aqüífer del Fluvià-Muga per la sequera. Tot i això, els embassaments del Ter Llobregat, Darnius-Boadella, la capçalera del Ter i l’estany de Banyoles encara continuen en situació de prealerta.

En aquest context, l’ACA ha celebrat durant aquesta setmana les comissions de desembassament, on s’han fixat les reserves d’aigua pels pròxims sis mesos al sistema Ter Llobregat i al riu la Muga.

Entre abril i setembre és on es produeix una major demanda d’aigua per garantir les campanyes de reg. Per això, i davant la situació de prealerta, s’ha tingut en compte l’estat dels embassaments a l’hora de comptabilitzar els usos.

Usos domèstics, de reg i lúdics

En la comissió del Ter Llobregat, amb els embassaments del sistema al 59% amb 362 hm³, s’ha acordat per unanimitat una reserva d’aigua als embassaments de 246 hm³, dels quals 152 hm³ provinents de la conca del Ter.

D’aquests, 78 es destinaran a l’abastament domèstic, 71 hm³ a les demandes agrícoles i 2,3 mh³ es destinaran per a usos lúdics, com ara competicions esportives. A més de l’aigua dels embassaments, també s’aportaran recursos no convencionals com la dessalinització (produint més de 33 hm³) i la captació d’aigua de pous a través de les potabilitzadores d’Abrera, Sant Joan Despí i Terrassa (22 hm³). En aquest sentit, arran de l’estat actual de prealerta per sequera, s’ha acordat intensificar la coordinació entre l’ACA i els regants per ajustar, amb la màxima precisió, els desembassaments per poder garantir les necessitats de reg.

En la comissió de desembassament del riu la Muga, amb l’embassament de Darnius Boadella per damunt del 68% de la seva capacitat amb 41 hm³, s’ha acordat destinar més de 25 hm³ per a satisfer les demandes dels pròxims sis mesos, destinant més de 19 hm³ per garantir el 75% de les necessitats de reg i 6 hm³ per als usos domèstics. La dotació és inferior a la d’altres anys, tenint en compte que aquesta zona es troba en situació de prealerta per sequera. En tot cas, si venen més pluges, l’ACA ampliarà la dotació de reg fins als 25 hm³, que és la quantitat que es requereix per fer una campanya completa.