Un total de 22 projectes de caràcter col·laboratiu i multicèntric dirigits per professionals sanitaris de l’atenció primària han rebut finançament de la convocatòria d’ajuts en recerca i innovació del Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS). El Pla contempla una convocatòria anual específica d’ajuts de la recerca i, enguany, s’ha centrat en l’atenció primària. De tots els projectes, n’hi ha un dirigit per un investigador gironí. Es tracta de Rafel Ramos, que recentment va ser nomenat primer catedràtic d’atenció primària a Catalunya. El projecte que desenvolupa és de prevenció de malalties cardiovasculars basat en el cribratge d’arteriopatia perifèrica asimptomàtica.

Els projectes es desenvoluparan durant tres anys i finalitzaran el desembre de 2024. D’altra banda, cal destacar que el Departament ha doblat el finançament dels ajuts PERIS de recerca en primària i en aquesta convocatòria 2022-2024 hi destina 4 milions d’euros.

El conseller Argimon va remarcar que «la recerca a l’Atenció Primària té un retorn ràpid sobre altres àmbits de recerca perquè està feta molt al costat de la capçalera de la persona i té un retorn ràpid a la ciutadania; és la que ens dona més fruits i rèdits immediats i que podem aplicar ràpidament les seves troballes».