El Consell Comarcal del Pla de l'Estany ha celebrat el Ple d'aprovació del cartipàs en el qual s'han definit les delegacions i atribucions dels diferents consellers i conselleres que en formen part. Entre les novetats més destacades del nou mandat hi ha la Presidència de la Corporació i del Consell d'Alcaldies i la configuració de l'Ens en quatre grans àrees.

El nou mandat del Consell Comarcal ha començat amb l'aprovació del cartipàs per als propers quatre anys, que es repartiran entre les dues formacions de govern (ERC-Candidatures Acord Municipal i Junts Compromís Municipal). Per tant, les àrees d'àrees de Serveis Generals i d'Assistència als Municipis, i del Centre El Puig quedaran sota consellers de Junts Compromís Municipal (Montserrat Colomé i Dolors Bustins), mentre que ERC-Candidatures Acord Municipal tindrà les àrees de Territori, i de Serveis a les Persones (Oriol Serrà i Àlex Esteba).

El nou cartipàs contempla les següents delegacions: Ponència tècnica ambiental, Protecció Civl i ADF, que recau en Àlex Terés; Recursos Humans en Susanna Bazán; Serveis Tècnics en Isaac de Sangerman; Arxiu Comarcal en María dels Àngels Massafont; Acció Social, Igualtat i Feminismes en Rosa Coll; Educació en Txell Satorras; Esports i Coves Prehistòriques en Sergi Planagumà; Oficina de Transició Energètica i Turisme en Jordi Palau; Medi Ambient en Jordi Burch; Centre Ocupacional del Centre El Puig en Assumpció Palomeres i Gerard Sureda; i Centre Especial El Puig en Albert Tubert.

Una de les novetats d'aquest mandat és la desvinculació de la Presidència de la Corporació i del Consell d'Alcaldies. Ambdues presidències s'alternen entre ERC Candidatures Acord Municipal i Junts Compromís Municipal de forma equitativa, de manera que els dos primers anys de la Presidència del Consell d'Alcaldies serà per a Junts Compromís Municipal i els dos darrers correspondrà a ERC Candidatures Acord Municipal. Aquesta separació de poders s'ha fet així per donar un àmbit més territorial al Consell d'Alcaldies perquè els municipis tinguin més representació i més pes en les decisions comarcals. Entre les tasques que vol portar a terme el Consell d'Alcaldies es troba l'actualització del Pla d'Acció Comarcal, ja que l'actual és dels anys 90 i es vol fer una revisió per contextualitzar-lo a la realitat.