S'incorporen 78 agents dels Mossos a la Regió de Girona

El conseller d'Interior ha assegurat que durant els pròxims anys hi haurà més incorporacions per tal de cobrir les mancances policials de la demarcació

L’objectiu del Departament d’Interior és engreixar fins als 22.000 efectius el cos policial d’aquí al 2030

Ariadna Sala

Ariadna Sala

La Regió Policial de Girona de Mossos d’Esquadra compta amb 78 nous agents en pràctiques. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Helena, ha explicat en roda de premsa que la incorporació de nous agents a la demarcació era una necessitat des de feia anys, sobretot a les comarques del Gironès i a la Selva, on hi ha una manca d’efectius especialment important. 

Així doncs, 13 dels efectius de la 30a promoció de Mossos s’han incorporat a la ciutat de Girona, 10 a Figueres, 10 més a la Jonquera, 8 a Blanes i 7 a Santa Coloma de Farners. També se n’afegeixen 6 a Ripoll, 6 a la Bisbal d’Empordà, 5 a Olot, 4 a Sant Feliu de Guíxols, 3 a Banyoles, 3 a Salt, 2 a Roses i 1 a l’Escala. Per comarques, l’Alt Empordà és la que compta amb més incorporacions (23), seguit del Gironès (16). Durant els últims dos anys hi ha hagut 48 incorporacions a Girona.

Una policia de proximitat

El conseller ha remarcat que per garantir la seguretat dels ciutadans és essencial garantir la proximitat del cos amb els veïns i on es viu el dia a dia dels ciutadans. «Quan es parla de seguretat molts cops es fa de forma molt agressiva i dramàtica, i no va d’això, sinó de ser on són els veïns, els eixos comercials i on hi ha vida», ha ressaltat. Per això, Elena ha assegurat que l’objectiu del cos és arribar als 22.000 agents de Mossos l’any 2030, i que durant els pròxims anys hi hauran convocatòries anuals per tal d’arribar a aquest horitzó. De fet, hi ha una nova promoció examinant-se i que al pròxim estiu sortirà de l’escola per incorporar-se al cos com a agents de pràctiques. 

La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, ha dedicat unes paraules d’agraïment al conseller per la «sensibilitat territorial i la voluntat de fer noves promocions de Mossos cada any i que arribin a tot el territori català».

Un dels problemes que es pretén solucionar amb aquest impuls en el cos policial català és resoldre les mancances d’efectius que hi ha durant la temporada estival o en dispositius especials. A més també s’havien produït dificultats per cobrir bé alguns territoris, i durant els últims anys ajuntaments de diversos municipis del territori s’havien queixat per falta de mitjans. 

A tot Catalunya s’han incorporat 762 Mossos, dels quals 468 són mossos i 294 són mosses, un 38,5%. La mitjana d’edat dels nous efectius és de 27,9 anys i un 43,2% tenen estudis universitaris o superiors. En els últims tres anys el cos ha acollit més de 2.500 agents nous. «Són molts, i en vindran molts més», ha assegurat el conseller. 

Els nous agents estaran un any sota supervisió a la divisió de seguretat ciutadana, i un cop finalitzat el període de pràctiques iniciaran la seva carrera professional com a Mossos de primer any.

El conseller no s'ha pronunciat sobre les detencions a Solsona relacionades amb la Volta ciclista, ja que ha recordat que la causa està judicialitzada.

"Volia trobar una professió que s'acostés més a qui sóc"

Eva Parals té 34 anys i és un dels 78 agents de Mossos d’Esquadra que s’han incorporat a la Regió Policial de Girona després de mesos de preparació per aprovar les oposicions i d’una estada de vuit mesos a l’escola. Ara haurà d’estar durant un any més fent pràctiques a l’àrea de seguretat ciutadana de Girona, i llavors ja haurà finalitzat una formació que li ha suposat un repte. «No tenia experiència al món laboral policial i m’havia format en un altre àmbit, però vaig començar a acostar-me a gent d’aquest món i vaig adonar-me que volia trobar una professió que s’acostés més a qui sóc», explica Parals. L’agent subratlla que va dedicar mesos sencers a estudiar-se les oposicions, però que el més habitual és dedicar-hi un any, però aprovar-les a la primera no és senzill. Un cop s’entra a la roda, s’han de passar diverses proves: les mèdiques, les psicotècniques... «En les físiques és important treballar parts del cos com la musculatura del pit, que a les dones ens sol costar més, i en definitiva has de sortir de la teva zona de confort i construir una altra realitat en poc temps», valora. Amb tot, assegura que el procés ha estat «complicat però bonic». Per ara, encara no ha decidit a quina àrea li agradaria més treballar. «Ja ho anirem veient», conclou.