La mort d’una ciclista reobre el debat sobre la pacificació del trànsit a Girona

La plataforma Mou-te en Bici reclama que es pintin de vermell les cruïlles dels carrils-bici

Un ambulància passa per la cruilla on va tenir lloc l’accident ahir a la tarda.

Un ambulància passa per la cruilla on va tenir lloc l’accident ahir a la tarda. / ANIOL RESCLOSA

Jesús Badenes

Jesús Badenes

L’atropellament mortal d’una jove ciclista a la cruïlla de l’Escola d’Idiomes de Girona, al barri del Güell-Devesa, ha aixecat de nou les protestes de la plataforma ciclista Mou-te en Bici i reobre el debat sobre la pacificació del trànsit. La ciclista de 21 anys, Iris Martí Pujolràs, va perdre la vida a Girona després que un cotxe la colpegés en una cruïlla, provocant una forta indignació a la comunitat ciclista.

La Policia Municipal de Girona va detenir ahir la conductora que dissabte va atropellar mortalment a la jove. La detinguda està acusada d’un suposat homicidi imprudent i d’un delicte contra la seguretat del trànsit per conduir sense carnet mentre s’instrueixen les diligències al Jutjat de Girona.

L’accident va tenir lloc dissabte, al voltant de tres quarts de dotze del migdia, a la intersecció del carrer Josep Viader i Moliner amb el carrer de l’Illa, al barri de la Devesa-Güell.

Segons les primeres investigacions de la Policia Municipal de Girona, el vehicle implicat en l’accident no va respectar aparentment un senyal de cediu el pas, impactant violentament contra la ciclista que circulava pel carril bici. La víctima va ser ràpidament traslladada a l’Hospital Josep Trueta, però lamentablement va morir a conseqüència de les seves greus ferides unes hores després.

La Policia Municipal de Girona va iniciar una investigació exhaustiva de l’accident i està sota escrutini la conducta dels dos ocupants del vehicle implicat en l’accident.

Indignació entre els ciclistes

El tràgic sinistre ha provocat una radical reacció entre la comunitat ciclista local, que ha manifestat la seva indignació pel que consideren una manca de respecte a les normes de circulació i la seguretat dels ciclistes a les vies de la ciutat.

En resposta a la tragèdia, Xavier Corominas i Mainegre, exalcalde de Salt i ara president de l’associació Mou-te en bici, va emetre un contundent comunicat en què exigeix canvis urgents per millorar la seguretat dels ciclistes a Girona. Corominas va destacar: «tenim ràbia, i dolor, la pacificació del trànsit, per fer una ciutat per les persones s’ha de fer radicalment, no hi valen excuses. Prou». A més, va expressar les seves condolences als familiars i amics de la jove morta, com també va fer l’alcalde Girona, Lluc Salellas.

En conversa amb Diari de Girona, el líder de Mou-te en bici va presentar diverses propostes concretes, incloent-hi la pintura de carrils bici en vermell i la creació d’espais reservats per als ciclistes als passos de vianants. També va demanar un augment significatiu de la inversió en infraestructures ciclables i campanyes de conscienciació.

Corominas va subratllar la necessitat de fer canvis «immediats i radicals» per garantir la seguretat dels ciclistes a la ciutat i va lamentar la falta de progressos des del 2015 en les propostes de l’associació.