L’espai Santa Caterina de Girona inaugura una exposició d’arxius judicials

La mostra fa un recorregut per la història dels arxius judicials catalans i gironins

La inauguració de l'exposició a l'Espai Santa Caterina.

La inauguració de l'exposició a l'Espai Santa Caterina. / Departament de Justícia

DdG

L’Espai Expositiu Santa Caterina, ubicat a la Delegació del Govern de la Generalitat acull des d’avui una exposició d’arxius judicials. La mostra «Justícia i Arxius» compta amb 14 plafons d’informació que es remunta a 1991, quan la Generalitat va assumir les primeres competències en matèria de justícia. 

A més, la mostra es complementa amb quatre expedients judicials històrics gironins que es conserven a l’Arxiu Històric de Girona. Per exemple, documents de responsabilitats polítiques del president de la Generalitat Josep Irla Bosch, o el llibre d’actes del Tribunal Tutelar de Menors i la informació sumària sobre l’incendi de l’antiga Audiència de Girona, així com alguns documents que es troben dipositats en aquest indret.

El Departament de Justícia proveeix un sistema d’arxius judicials que dona servei a tots els jutjats, tribunals, fiscalies de Catalunya i a l’Institut de Medicina Legal i Forense. Actualment, els Arxius judicials de Catalunya gestionen 308 km de documentació judicial, dels quals 187 es conserven en arxius propis i 121, en un dipòsit extern.

Entre els principals fons històrics que es conserven als Arxius judicials de Catalunya s’hi troben els fons del Tribunal Tutelar de Menors (1921-1988), dels Jutjats de «Vagos y Maleantes» (1945-1971) i dels Jutjats de Perillositat i Rehabilitació Social (1971-1985)

Memòria del segle XX

Coincidint amb la mostra de l’exposició a l’Espai Expositiu Santa Caterina, també s’ha instal·lat i es podrà visitar, en aquest cas a l’Arxiu Històric de Girona, l’exposició «La memòria del segle XX des dels arxius judicials», organitzada igualment pel Departament de Justícia. 

Aquesta exposició es va inaugurar el 17 de setembre del 2019 a l’antiga presó Model de Barcelona i presenta una selecció de documents reproduïts dels arxius dels jutjats i del Registre Civil de la ciutat de Barcelona, que permet seguir un recorregut per la memòria democràtica de la Guerra Civil i la dictadura franquista a Catalunya.