Hipra ja podrà vendre la vacuna anticovid fora d'Europa

Bimervax és el primer vaccí contra el coronavirus aprovat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS)

Les instal·lacions d'Hipra a Amer, on es desenvolupa la vacuna.

Les instal·lacions d'Hipra a Amer, on es desenvolupa la vacuna. / David Aparicio

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La vacuna Bimervax de la farmacèutica biotecnològica Hipra s'ha convertit en la primera vacuna contra la covid-19 que ha rebut la prequalificació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que és el segell d'aprovació de l'organització.

Amb aquesta aprovació, la vacuna podrà arribar a països més enllà d'Europa. Des de la companyia valoren positivament aquest anunci i asseguren que "encaixa perfectament" amb la vocació de servei internacional amb què ha estat concebuda. En aquest sentit, destaquen que "com que és una vacuna de proteïna recombinant que es conserva a una temperatura refrigerada entre 2ºC i 8ºC, la seva logística i distribució a nivell mundial és més senzilla”. Afegeixen que “es tracta d'una vacuna llesta per utilitzar, és a dir, no cal reconstituir-la abans del seu ús, facilitant així la tasca al personal sanitari”.

Per a l'aprovació d'una vacuna (“prequalificació” en termes tècnics), l'OMS aplica els estàndards internacionals per avaluar i determinar de manera exhaustiva si una vacuna és segura i efectiva. A més, duu a terme reavaluacions, inspeccions, proves específiques i investigacions periòdiques a aquestes vacunes registrades dins del Programa de Prequalificació de Medicaments (PQP). A més de l’aprovació de l'OMS, la vacuna ja fa uns mesos que està aprovada per altres autoriatats com l'Agència Europea del Medicament (EMA), la Comissió Europea (CE) i l’Agència Reguladora de Medicines i Productes Sanitaris del Regne Unit (MHRA). El primer pas i el més esperat va ser l'aprovació de l'EMA, el març passat.

Pel que fa a la vacunació en la campanya de tardor a Espanya, de moment encara no s'està administrant la vacuna d'Hipra. Això és perquè s'està ultimant un assaig amb persones de més de 65 anys. Fins que no finalitzi l'estudi, Bimervax no es podrà introduir en la campanya.

Interès del Vietnam

Al llarg d'aquests últims anys, mentre la vacuna restava a l'espera de l'aprovació, diversos països d'arreu del món han mostrat interès per adquirir-la, com per exemple el Vietnam, que fa dos anys va signar un acord amb la farmacèutica d'Amer per a rebre el subministrament de 50 milions de dosis.

Facturació de 396,7 milions d'euros el 2022

El Grup Hipra va tancar l’any 2022 amb un total de 396,7 milions d’euros en ingressos, un 14% més que l’any anterior. El benefici de l’empresa ha augmentat fins a 55,7 milions i la seva expansió internacional s’ha accelerat aquests últims anys. A més, L’EBITDA (acrònim en anglès de ’Beneficis abans d’interessos, impostos, depreciacions i amortitzacions’) s’ha situat en 70,3 milions d’euros. D’aquesta manera, respecte al 2021, disminueix lleugerament i reflecteix l’increment de les despeses operatives, destacant les associades a energia i en recerca i desenvolupament, que durant el 2022 ha aconseguit un rècord històric de l’ordre del 25% de la facturació. D'altra banda, l'empresa va acabar el 2022 amb un equip de 2.419 persones (2.309 persones el 31 de desembre de 2021). De fet, des de fa anys, HIPRA aconsegueix paritat en el seu equip: un 51% del total són homes i un 49% dones.