Un sindicat d'advocacia convoca una vaga indefinida al torn d'ofici

La vaga, convocada a tot l'Estat, no ha estat promocionada per cap dels col·legis d'advocacia de Catalunya, que diuen que no té ampara legal

La portaveu del sindicat a Catalunya manté que el dret de vaga és "fonamental" i assegura s'han suspès judicis a Girona

La façana dels jutjats de Girona, en una imatge d'arxiu.

La façana dels jutjats de Girona, en una imatge d'arxiu. / MARC MARTI/ARXIU

Ariadna Sala

Ariadna Sala

El sindicat d'advocats Venia ha convocat una vaga indefinida que començarà demà i que reivindica una millora de les retribucions pels lletrats que treballen al torn d'ofici: "la situació és insostenible fins al punt que hem de posar diners de la nostra butxaca perquè el que ens paguen no cobreix el que costa el servei", assevera la portaveu del sindicat a Catalunya, Vanessa González, i assegura que al territori català la situació és "especialment dramàtica" perquè hi ha una quantitat molt gran d'expedients de justícia gratuïta. A més, el protocol d'assistir a les víctimes de violència masclista en la interposició d'una denúncia en un màxim d'una hora ha tensat molt el sector. "Aquestes assistències duren entre 3 i 4 hores, i ens paguen sous irrisoris", lamenta.

Segons González, el col·lectiu no s'ha recuperat de les retallades de 2011, essent l'únic cos del sector judicial que s'ha quedat "enrere". Sobre això, recorda que "és un mite que Catalunya sigui de les comunitats més ben pagades". També pateixen retards en el pagament: "no tenim una data fixada, i cada mes cobrem un percentatge diferent, mai sabem què cobrarem", es queixa.

Segons la portaveu, la convocatòria de vaga pel col·lectiu del torn d'ofici suposa una situació inèdita a Catalunya.

Sense serveis mínims

La convocatòria ha estat comunicada a la Direcció General de Treball, però l'administració no ha adoptat cap mesura, ni s'han fixat serveis mínims. "No se'ns pot negar el dret a vaga, tot i que interpretin que no som treballadors, bé que els taxistes n'han fet, i nosaltres també podem, no se'ns pot negar un dret fonamental", sosté la portaveu. "Una altra cosa és que no estigui previst com s'ha de fer".

Cap dels col·legis d'advocacia de Catalunya ha promogut la vaga, tot i que segons González, en altres comunitats sí que hi ha hagut posicionaments a favor d'aquesta reivindicació.

"La farem igual. Tinc constància que s'han demanat suspensions de judicis a Catalunya i que alguns jutges les han concedit", al·lega. En aquest sentit, indica que també se n'han produït a la província de Girona.

D'altra banda, González ha dit que la vaga no afectarà els serveis d'assistència al detingut, víctimes de violència masclista o menors. Per això, assegura que si algun jutge s'oposa a la suspensió, faran "tot el que sigui necessari", des d'acudir al defensor del poble fins a demanar la nul·litat de les actuacions.

Sobre això, el degà del Col·legi de l'Advocacia de Girona, Albert Sierra, ha recordat que l'administració rebutja la vaga amb el pretext que els lletrats adscrits al torn d'ofici no hi tenen una relació laboral, sinó que es tracta d'una prestació de serveis que els assimila als autònoms. El Col·legi no promou la vaga ni ha fet cap comunicació als col·legiats, però indica que "si algú vol exercir aquest dret, haurà de comunicar-ho al jutge, i serà aquest qui haurà de decidir si acordar o no la suspensió".

D'altra banda, Sierra ha manifestat que tot i no coincidir amb la proposta de vaga, "ens fem nostres algunes reivindicacions pel torn d'ofici, com la millora per les retribucions, i això ja s'està negociant amb l'administració", expressa. Una de les reivindicacions assolides va ser que es declarés el Nadal inhàbil.

La procura també hi està cridada

La procura també ha estat cridada a sumar-se a la vaga. Amb tot, la degana del Col·legi de la Procura de Girona, Eva García, indica que el col·lectiu no té cap relació estatutària ni laboral amb el Ministeri de Justícia, i que, per tant, "la vaga no seria legal, amb les conseqüències disciplinàries que implicaria fer-la". Pel que fa al xoc de drets fonamentals entre el de vaga i el de tutela judicial efectiva, "crec que com a representants naturals dels ciutadans està per damunt el seu dret que el nostre, això no ho podem descuidar mai", resol García.