Nou cop policial contra una banda dedicada a l'estafa del «fill en problemes» amb ramificacions a Girona

La Policia Nacional ha desmantellat un grup criminal d'àmbit internacional i ha arrestat 65 persones, set d'elles a terres gironines

També ha pogut resoldre 95 denúncies que havien suposat una estafa per valor de 410.000 euros

Un dels detinguts per l'estafa del "fill en problemes"

Un dels detinguts per l'estafa del "fill en problemes" / Captura de vídeo/Policia Nacional

Eva Batlle

Eva Batlle

Nou cop policial contra una banda dedicada a l'estafa del «fill en problemes» amb ramificacions a Girona. La Policia Nacional ha desmantellat un grup criminal d'àmbit internacional i ha arrestat 65 persones sobretot a les províncies d'Andalusia i de Girona. També ha pogut resoldre 95 denúncies que havien suposat una estafa per valor de 410.000 euros.

Durant l'operatiu policial, els agents també han intervingut un ordinador portàtil on s'han localitzat més de 500 arxius de fulls de càlcul amb dades personals de possibles víctimes. La investigació continua oberta per aclarir més fets ocorreguts a la resta d'Europa.

L'inici de les indagacions de la policia va començar el febrer del 2022 quan els investigadors van detectar a Sevilla un augment considerable de denúncies perpetrades mitjançant l'estafa coneguda com el “fill en problemes”.

Cal recordar que a la província de Girona hi ha hagut diversos operatius contra membres d'aquest tipus d'estafes i aquest està relacionat amb un de recent. Que va deixar una seixantena d'arrestats entre Girona i Barcelona. Un dels arrestats per exemple, que té la funció de captadora, figura en les dues organitzacions escapçades.

A terres gironines, aquest operatiu policial ha acabat amb set arrestats i hi ha més detencions previstes. Entre els detinguts hi ha un captador i la resta, són sobretot mules.

En aquest tipus d'estafes els ciberdelinqüents, a través de converses per mitjà d'aplicacions de missatgeria instantània, es dirigeixen a les víctimes simulant ser els seus fills i convencent-los de trobar-se en una situació delicada. Posteriorment, els sol·liciten diverses quantitats de diners, generalment a través de transferències bancàries.

Així es feia l'estafa: els missatges de l'estafador

Exemple d'una estafa del fill en problemes / Policia Nacional

Màlaga, un dels nuclis

Un cop avançades les investigacions dels centenars de denúncies rebudes en un període de diversos mesos, els agents van poder localitzar a la província de Màlaga un dels nuclis on s'originaven les estafes perpetrades. Concretament, hi van trobar una cèl·lula integrada per diversos individus. Que actuaven sota les ordres dels estaments superiors de l'organització criminal responsable.

A conseqüència de les indagacions, la policia va poder identificar diverses persones que ocupaven un esglaó principal dins la trama així com multitud d'altres persones repartides per tot el territori nacional, especialment a Màlaga i Girona. Aquests tenien diverses funcions al grup criminal que anaven des de recaptadors, captadors de mules informàtiques o les mateixes mules informàtiques.

La primera de les detencions va tenir lloc l'agost del 2023 a Torremolinos (Màlaga), quan va ser localitzat un ciutadà neerlandès considerat com el capitost de l'organització. Durant el registre domiciliari se li va intervenir un ordinador portàtil i un telèfon mòbil. Aquest mòbil va permetre als investigadors conèixer el mètode utilitzat pel grup criminal per dur a terme les estafes.

Dels Països Baixos a Girona

Posteriorment, el novembre del mateix any van arrestar a Fuengirola (Màlaga) un altre dels líders de la trama, també neerlandès, juntament amb els seus col·laboradors més estrets.

Aquests tenien com a objectiu la recaptació dels diners estafats. Es desplaçaven des dels Països Baixos fins a la Costa del Sol, creuant Espanya a través de Girona, per rebre els beneficis econòmics per part dels esglaons inferiors de l'organització i també desenvolupaven tasques de capitació d'altres mules. Cal destacar que aquestes persones portaven un elevat nivell de vida allotjant-se a hotels de luxe i conduint cotxes de lloguer d'alta gamma. A terres gironines se'n pot acreditar que van estar en algun hotel de luxe i que anaven amb aquests vehicles.

El seu modus operandi consistia en un primer lloc a adquirir bases de dades de potencials víctimes per al posterior enviament massiu d'SMS. Al disc dur de l'ordinador portàtil intervingut, la policia va localitzar més de 500 arxius de fulls de càlcul, on es relacionaven les dades personals de persones prèviament filtrades segons sexe, edat, país, entitat bancària o ciutat de residència. Així mateix, van localitzar fitxers amb prop de 150.000 registres en cadascun dels fitxers.

Finalment, els agents han aconseguit desmantellar l'organització criminal amb la detenció de 65 persones, dos dels quals són els caps. També han identificat 221 individus com a cooperadors en el delicte, tant en territori nacional com internacional, i han aclarit 95 denúncies amb un menyscapte econòmic fins a la data de 410.000 euros. L'operació continua oberta en espera que noves denúncies siguin relacionades amb aquests fets.

[object Object]

Des de la Policia Nacional es vol posar èmfasi en una sèrie de consells per evitar ser víctimes d'aquesta mena d'estafa:

  • Intenteu contactar amb el familiar per una altra via que no sigui Whatsapp, i si no és possible preguntar a algun familiar o amic
  • Sospitar del llenguatge o expressions de la persona que ens escriu
  • En cas d'haver estat víctima de l'estafa s'ha d'acudir a les dependències de la policia o trucar-hi