L'antiga i magestuosa porta de la muralla de Sant Feliu de Guíxols, avui conegut com l'arc de Sant Benet, s'ha anat degradant amb el pas del temps i, segons la directora del Museu d'Història de la Ciutat, Sílvia Alemany, "requereix una restauració".

Així ho posa de manifest un estudi realitzat aquests dies per dos estudiants de l'Scuola Edile Professionale de Florència-Centro Europeo del Restauro. Amb l'ajuda d'una grua amb cistella, els alumnes en pràctiques Eduardo Hahn i Cinzia Bonifazihan analitzat detalladament el monument i han pres dades.

Els estudiants compten amb el seguiment i assessorament dels vocals de la Junta del Museu, Néstor Sanchiz i Eduard Porta, així com del suport d'alguns professors de l'Escola Elisava.

El Pla Director del monestir guixolenc, aprovat l'any 2003, preveu recuperar la memòria de l'antiga muralla, que tancava dos nuclis, el barri antic, d'una banda, i el monestir, de l'altra. La porta de Sant Benet corresponia a la muralla del monestir.

El pla de monuments de la Generalitat i l'Ajuntament preveu en les antigues torres romàniques del Corn i del Fum, del recinte murat, però quedarà pendent l'art de Sant Benet. El proper 6 de maig es farà una presentació pública dels resultats d'aquest estudi.