El xef Ferran Adrià va convidar dimarts els alumnes i professors de la Universitat de Harvard a explorar la seva filosofia culinària en una classe en la qual va revelar, pas a pas, els secrets científics que amaga la seva cuina. Una amena xerrada i una senzilla lliçó de la seva "cuina molecular" van servir com a inauguració del curs Ciència i cuina De l'alta cuina a la matèria condensada tova, la primera vegada que la universitat més prestigiosa del món introdueix l'art dels fogons al seu programa. En lliçons que es perllongaran fins al desembre, "la recepta i l'equació de la setmana" uniran a l'escola els mons de la ciència i la cuina, en un programa que portarà cuiners espanyols com el gironí Joan Roca, Carme Ruscalleda o el mestre català de la xocolata Enric Rovira.

A més, Adrià va aprofitar el seu pas a Harvard per revelar que la nova fundació en la qual es convertirà el seu mític restaurant El Bulli serà un centre creatiu culinari que penjarà cada nit els plats inventats durant el dia a Internet, cosa que ell mateix va comparar amb "una enciclopèdia del saber gastronòmic del segle XXI".

Però abans de l'anunci, Adrià va aconseguir que una classe de ciència hagués de ser sortejada entre estudiants i que l'administració de l'escola es veiés desbordada per 700 sol·licituds i cues que es van allargar fins a fora de l'edifici de la Facultat de Ciències. Hana Rouse, estudiant de Harvard i la primera a la cua des de més d'una hora i mitja abans que comencés la classe, explicava que volia assistir al curs fins i tot abans de saber que seria acceptada a la cèlebre universitat.

Les diverses sales en les quals Adrià va oferir xerrades al llarg del dia es van omplir amb gairebé tants professors com alumnes, que van escoltar la història de la cuina "pre-Ferran", de la mà de l'escriptor Harold McGee, i l'evolució del restaurant El Bulli amb fotografies. Entre conferència i conferència, Adrià i el seu amic i deixeble, José Andrés, famós cuiner amb diversos restaurants als Estats Units, van signar centenars de llibres i van posar al costat dels seus admiradors. En alguna de les seves xerrades, Adrià va començar per mostrar orgullós un rètol amb la paraula "Barça", en referència a l'equip de futbol del Barcelona, per explicar que "el món està ple de llenguatges i de cuines" que cal entendre per gaudir, com els seus plats d'avantguarda, que encara "ni la seva tia" entén, segons va dir.

Però el més esperat, el va deixar com a postres finals, quan va mostrar la "màgia del concepte" culinari, el més difícil de la cuina creativa d'avantguarda. Per a això, va escenificar algunes de les tècniques que va inventar en El Bulli com l'"esferificació", una gelatina que encapsula essències i sorprèn en la boca del comensal amb ?inesperats sabors.

No obstant això, el seu missatge final es va dirigir directe al públic -el "bressol del coneixement" en les seves paraules-, perquè s'esforcés per introduir a la universitat la gastronomia com un concepte transversal, des de l'educació, alimentació, la història i, sobretot, la salut.