Si en altres edicions els homenatjats van ser Salvador Dalí, Tomàs Mallol, Jaume Peracaula i Lluís Hereu, en la 22a edició del Festival de Cinema de Girona, serà el torn del músic gironí Xavier Cugat (Girona, 1900 - Barcelona, 1990). El certamen, que se celebrarà del 3 al 5 de desembre a la Casa de Cultura, comptarà també amb les habituals seccions de competició i de cinema jueu, amb una de films de temàtica gay i lèsbica i una que presentarà curts qe opten al Premi Gaudí. A més, el Festival oferirà la presentació de les novetats de Kister, creador de Tina Superbruixa.

L'objectiu del Festival de Girona és fer públic el talent emergent a les nostres pantalles. Començarà divendres a la Casa de Cultura de Girona, antiga seu de la Filmoteca de Catalunya, amb la presentació del proper treball dels dibuixos de Knister, Tina Superbruixa, que la factoria Disney ja ha portat a les pantalles. Knister s'adreçarà als nens i els explicarà el procés creatiu dels seus contes. El nou públic del festival, els nens, gaudiran així d'una secció per a ells.

En la secció competició es podran veure els millors curts de la nostra demarcació, amb una selecció de curts realitzats arreu del món. Es presentarà en dos grans apartats, que optaran al premi Millor Documental i a cada categoria artística de la secció Ficció: millor interpretació, millor director, millor guió, millor fotografia i els accèssits que el jurat consideri oportuns.

Altres seccions

El Festival de Girona fa catorze anys que organitzant també la secció de cinema jueu, i enguany el programa oferirà pel·lícules d'Izzy Abrahami, un dels autors més fidels al Festival de Girona i que serà present a la ciutat. Els seus films busquen la part humana entre els pobles jueu i palestí, els seus vincles d'amistat, familiaritat i companyonia.

D'altra banda, i com que el festivalsempre ha parat especial atenció a la temàtica gai lèsbica, des de fa cinc anys que el certamen compta amb una secció específica LGTIB, programada des del seu festival de Barcelona, on el seu director Xavier-Daniel presentarà els millors curts del 2010 i un llargmetratge seleccionat al seu criteri.

Finalment, el Festival de Cinema de Girona presentarà en primícia a la secció Gaudinables els curtmetratges que opten als guardons del cinema català, els Premis Gaudí, que enguany arriben a la seva tercera edició.