Ramon Brugada és un dels tres germans banyolins de cognom associat a la cardiologia. Entre els seus projectes destaca la prevenció de la mort sobtada.

Vostè no pateix la malaltia de la mort sobtadaÉ

Nosaltres vam descobrir la malaltia, que és de transmissió genètica, però no la patim. Malgrat que la nostra germana va morir de mort sobtada, no la patim.

Quins projectes tenen?

Molts. Treballem en la identificació de malalts joves, per prevenir. Ens envien famílies afectades de tot el món per estudiar nous gens i proteïnes que causen la mort sobtada. També estudiem la mort sobtada en esportistes, i la dels infarts de miocardi.

I fan estudis forenses...

Amb l'Institut de Medicina Legal treballem per introduir el factor genètic en persones mortes per causes desconegudes. Fem l'estudi genètic al cadàver.

Què espera dels desfibril·ladors?

Aquest és el projecte més gran del món en desfibril·ladors, pagat pel Dipsalut, de la Diputació de Girona. És un projecte a 10 anys per demostrar si el desfibril·lador usat per gent no experta pot salvar vides i evitar problemes neurològics, o no. Tenim a les comarques gironines el territori cardioprotegit més gran del món.