El grup Els Catarres, que ha arrasat el 2011 amb la seva cançó "Jenifer" gràcies a les xarxes socials i a la descàrrega lliure de la seva música, completa el seu any de glòria amb la sortida a la venda d'un CD amb 13 cançons i unes caràtules que han estat retolades a mà pels seus tres components.

Fidels a la seva voluntat de mantenir un tracte personalitzat amb els seus seguidors, Els Catarres han volgut donar un "plus" als qui optin per adquirir un CD físic, i han inscrit manualment el nom del grup i el títol del disc "Cançons 2011", a més d'incorporar-hi un petit dibuix -un cor- i el número de l'exemplar, fins a un total de 5.000, fent que cadascun d'ells sigui "únic".

La banda, integrada per Jan Riera, Èric Vergés i Roser Cruells, es va formar ara fa just un any, i quan el mes de maig passat van penjar a YouTube el videoclip de "Jenifer" no podien sospitar que seria reproduït fins a 1.250.000 vegades en menys de set mesos, que tindrien 70.000 descàrregues del seu primer disc o que completarien un centenar de concerts el 2011.

En una entrevista amb Efe, Jan Riera admet que han complert "un somni" en poder dedicar-se a la música professionalment, mentre Vergés assenyala que "veient el que ha passat, penses que gairebé no pot ser", i que prefereixen "no reflexionar gaire" sobre el seu èxit inesperat perquè "suposo que ens espantaríem".

Riera reivindica l'experiència que suposar haver estat "entre 14 i 15 anys tocant en grups i saber el que costa fer alguna cosa en la música", perquè en aquest temps "hem picat molta pedra", motiu pel qual, "malgrat haver pogut triplicar el nostre caixet, preferim no fer-ho i oferir més concerts, perquè per a nosaltres representa un regal".

Per aquest motiu, aposten per mantenir-se fidels a la seva filosofia original de regalar les seves cançons, que poden descarregar-se lliurement des de la seva pàgina web, i en aquesta línia els cinc nous temes que apareixen en el CD estaran també a disposició lliure del seu públic, amb el qual mantenen un contacte constant a través de les xarxes, una dedicació que els ocupa diverses hores del dia.

Van decidir treure un disc "físic" a petició de molts dels seus fans, i van signar amb Discmedi Blau, l'única discogràfica que els ha permès continuar distribuint gratis les seves cançons i vendre el CD a un preu moderat, que rondarà els 10 euros.

A més, informen en una inscripció enganxada a la caràtula que, amb els beneficis que puguin obtenir amb aquest disc, es pagaran l'estudi per gravar i continuar regalant els seus pròxims treballs.

En valorar el seu primer disc, Èric Vergés diu que es tracta de "'Els Catarres' en estat pur, el que som nosaltres, sense edulcorants ni extres", i afegeix que les cinc noves cançons són en general "bastant canyeres".

Destaca entre les noves cançons "Me'n vaig al camp", un tema que usa el to irònic, com en "Jenifer", i que en aquesta ocasió retrata un "modernet" de Barcelona que, cansat del fals món "fashion" urbà, opta per "viure entre porcs i vaques, i trobar un camí per tornar a començar i ser feliç".

Inclou, a més, "Nou Barris", sobre l'experiència personal de Riera i Vergés de compartir un pis d'estudiants a Barcelona, "Vell llop de mar", "Caramelles" i "Vola amb mi".

Els Catarres diuen no sentir la "pressió" de poder "decebre" els seus seguidors després del boom de "Jenifer" perquè, considera Riera, "no val la pena preocupar-se per coses que no pots controlar, i nosaltres no deixarem de fer el que ens agrada".

Èric Vergés afegeix que l'únic objectiu del grup "és continuar fent les coses que ens surtin sense intentar convertir-nos en allò que no som", mentre Riera es mostra disposat a continuar oferint concerts "encara que vingui a veure'ns una sola persona".

No sembla que aquest moment sigui pròxim, ja que Els Catarres ja tenen programats entre desembre i octubre de l'any vinent una trentena de nous concerts, a l'espera de tancar-ne molts més.