"Fou en aquell estret i miserable suburbi, esmaltat de llaunes de petroli i ratllat de filferros, que vaig sentir el primer gran xoc de la meva vida. Anàvem passant el carrer de Pedret quan de sobte Girona se'ns presentà, sobre l'arc de la tartana, amb tota la seva impressionant monumentalitat. Fou com una fuetada i em semblà que àdhuc l'euga alçà una mica les orelles davant les ratlles verticals. Jo vaig quedar immòbil com una perdiu parada per un gos. Vaig quedar com clavat. Davant teníem, com si ens vingués a sobre, molt pròxima, amb una força implacable, la nau imponent de la Catedral".

Una bona novel·la es coneix si al cap de deu o vint anys de la lectura en queda inesborrable alguna escena. L'entrada en tartana per Pedret del jove Josep Pla a la ciutat de Girona és una escena ja inesborrable de la memòria col·lectiva gironina. L'escena correspon a les primeres pàgines de Girona, un llibre de records, volum que arriba al seixantè aniversari de la seva publicació, fet que diverses institucions han acordat commemorar amb una reedició especial i amb actes com ara una ruta literària per la ciutat, un cicle de conferències i una exposició.

L'escriptor de Palafrugell va immortalitzar el seu pas pel Col·legi dels Maristes, aleshores situat al Barri Vell de Girona, on d'adolescent va estar internat fins l'any 1909. Pla, amb la seva ploma prodigiosa, va regalar als gironins una joia, un retrat en exclusiva de la ciutat de l'època.

La nova edició, dins la col·lecció La Butxaca (Destino), en col·laboració amb la Càtedra Josep Pla de la UdG, i amb un pròleg nou de Narcís Comadira, va començar a arribar ahir a les llibreries. Després d'una primera edició l'any 1952 de l'Editorial Selecta, la Girona de Pla es va incloure al llibre Primera Volada, dins l'Obra Completa de l'escriptor. Posteriorment va conèixer altres edicions.

Programa d'actes

A més de la Càtedra Pla de la UdG, participen als actes la Fundació Pla de Palafrugell, el Grup 62, i la Casa de Cultura, l'Ajuntament i la Llibreria 22 de Girona, que acollirà la presentació de la reedició el dijous, 5 de juliol, a les 8 del vespre.

D'altra banda, els dilluns 9, 16 i 23 de juliol (20h) es farà la ruta literària (12€), que pot incloure sopar a l'Hotel Peninsular (35€), on s'allotjava Pla. Amb textos seleccionats per Narcís-Jordi Aragó, la ruta inclou una visita a la Fundació Masó. Les inscripcions ja s'han obert a www.girona.cat/ccm. Organitza l'Aula d'Humanitats del Centre La Mercè.

L'activitat més acadèmica serà el cicle de conferències, al Centre La Mercè, els dimecres 10, 17 i 24 d'octubre, organitzades també per l'Aula d'Humanitats. Els ponents seran Xavier Pla, Narcís Comadira i Narcís-Jordi Aragó amb Xavier Carmaniu.

A més, la Casa de Cultura i el Museu del Cinema han organitzat, en una data per determinar, a la tardor, una lectura de fragments del llibre acompanyada de la projecció d'imatges de l'època. També, les biblioteques municipals exposaran el fons bibliogràfic de Pla i editaran una guia sobre l'autor. Finalment, la Casa de Cultura de Girona acollirà l'exposició itinerant A l'ombra de Josep Pla, del 7 de setembre a l'11 d'octubre. Aquesta és una producció de la Fundació Pla i la Càtedra Pla.

Precisament el director de la càtedra, Xavier Pla, va explicar ahir en roda de premsa que confia que la reedició de la visió planiana de Girona tingui una àmplia difusió. Per Xavier Pla, el llibre, que al seu moment no va estar exempt de polèmica perquè la imatge que ofereix de la ciutat i dels gironins no va agradar, és el millor que s'ha escrit sobre Girona, al costat de Girona: matèria i memòria, de Narcís Comadira.