imatges espectaculars El libre inclourà aquestes tres imatges entre un total de 25 instantànies per il·lustrar els textos."Els giuardaespatlles", una fotografia de Juanma Orta."Far", de Roger Rovira, presentada l'any 2009 en l'apartat Aigua, Natura i Costa Brava. "Éxodo", d'Àngel Pujol, primer premi en la categoria general de l'any 2009.

L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) vol celebrar sense estar-se de res la 25a edició del Concurs de Fotografia Naturalista, i ho farà amb l'edició d'un llibre il·lustrat amb les millors imatges premiades al llarg d'un quart de segle de concurs. Però l'actual cicle depressiu dificultava sufragar les despeses d'edició, cosa que l'entitat ha superat acudint per primera vegada a l'anomenat crowdfunding o micromecenatge, amb resultats més que satisfactoris, ja que en relativament poc temps ha arreplegat 4.070 € gràcies a les aportacions d'un total de 113 mecenes. La xifra supera en 70 € la quantitat sol·licitada inicialment. Els 113 mecenes es distribueixen de la següent manera: 1 mecenes de 100 €, 7 mecenes de 50 €, 9 mecenes de 30 €, 25 mecenes de 15 €, 56 mecenes de 10 €, i 3 mecenes de 3 €. Els mecenes que han donat 3 € veuran en contrapartida el seu nom imprès a la pàgina d'agraïments del llibre. Els de 10 €, a més, rebran un exemplar; els de 15€ hi sumaran un calendari amb les fotos del concurs, i així fins arribar als de 100 €, amb dret a tres llibres, tres calendaris, tres pòsters i una ?subscripicó d'un any a l'ANG.

El president de l'ANG, Enric Cortiñas, ha explicat que amb el llibre es vol fer un reconeixement públic a la llarga i consolidada trajectòria d'un concurs que va començar rebent 300 imatges i que en les darreres edicions n'ha rebut prop de 2.000. El concurs és un dels més antics de l'Estat espanyol. Segons Cortiñas, aquest no serà només un llibre de fotos boniques, sinó que també transmetrà valors de presservació de la natura i el medi ambient: "L'home pot estar en contacte amb la natura sense danyar-la i aprofitant-ne els recursos", afirma Cortiñas.

El llibre es publicarà a principis de 2013 i inclourà les fotos de la 25 a edició del concurs. El termini de presentació de treballs s'obrirà de setembre a octubre. Els premis es lliuraran el 21 de desembre. L'entitat no descarta tornar a acudir al micromecenatge.