26 de gener de 2013
26.01.2013
40 Años
40 Años

Ripoll reivindica la figura de l'inventor Ramon Casanova, "El boig de la Hispano"

Un personatge del Ripollès reconegut als Estats Units per la seva aportació al motor de reacció és un autèntic desconegut a Catalunya

26.01.2013 | 01:00
El Museu de la Ciència i la Tècnica ha cedit l´estatoreactor per a l´exposició.

Ramon Casanova, conegut per "El boig de la Hispano", ha estat un dels personatges més rellevants de la història recent de Ripoll. La seva família dirigia una de les empreses més importants de la comarca, l'actual Comforsa, però aquest home, avançat al seu temps, emprenedor i inventor alhora, es dedicava durant les seves estones lliures a trobar la manera de millorar el rendiment dels motors de reacció ja existents fins a crear i patentar l'"estatoreactor". No obstant, la seva figura no és massa coneguda a Catalunya i amb motiu de la Capitatlitat de la Cultura Catalana s'ha pretès reivindicar-la. L'exposició dedicada a Casanova es podrà veure al Museu Etnogràfic fins al 30 d'abril.
Ramon Casanova (Campdevànol 1892), juntament amb el seu pare, era amo de la Farga Casanova, una instal·lació de forja a Ripoll de la Hispano Suïssa. El comissari de l'exposició, Pere Jordi Piella, va explicar ahir que a les estones lliures, va desenvolupar una carrera d'inventor que el va portar, el 1917, a patentar l'estatoreactor. De fet, però, Casanova no va aconseguir la seva fita per problemes tècnics que en canvi sí que van resoldre els seus contemporanis alemanys i que aplicarien als sistemes de propulsió dels coets V-1. Casanova és pràcticament desconegut a Catalunya i a Espanya, però als EUA se'l reconeix com un dels precursors dels actuals motors de reacció.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema