Una malaltia del cor s'ha endut la vida de l'impressor i artista gironí Bep Marquès, un destacat activista en la lluita per la democràcia als anys de la derogació del franquisme que va participar en la fundació de l'Assemblea Democràtica d'Artistes de Girona (ADAG), i que va assolir una destacada projecció en el camp de l'art compromès formant part del Grup Praxis 75, en tàndem amb Lluís Bosch-Martí.

Les seves despulles seran objecte d'una cerimònia de comiat avui a les 17.30h al tanatori de Vila-roja. La seva vídua, Maria Carme Turon, i els seus tres fills, Pau, Marc i Marta, han volgut transmetre un missatge lacònic i revelador: "Continuarem la lluita gràcies als valors que hem après al seu costat". Pau i Marc van ser músics del grup Umpah-Pah.

Josep Maria Bep Marquès va néixer a Girona l'any 1943. Va estudiar a l'escola Maristes i professionalment es va dedicar tota la vida a l'ofici d'impressor a la coneguda empresa familiar. Bep és el mitjà de tres germans, Món, el gran, conegut professor de la UdG, i Mili, el petit. Va militar a Bandera Roja.

En l'adolescència va participar del moviment escolta i també des d'una edat primerenca va decantar-se pel món de la creació artística, si bé la seva formació acadèmica no va depassar l'assistència a les classes de l'artista Ramon Carrera.

El seu llegat el formen pintures a l'oli, guaixos i collages, molts d'ells amb imatges de paisatge urbà, especialment les teulades, no només de Girona, sinó també de les ciutats que va conèixer en els seus viatges, com ara a Egipte i Turquia, indrets on es va interessar pels mercats locals.

La intensa producció dels anys del Grup Praxis 75, amb obres de forta càrrega satírica de la política del moment tant de l'àmbit local com mundial, va tenir una palestra de luxe fa dos anys quan l'Ajuntament de Girona li va dedicar l'exposició de Fires de Sant Narcís al Museu d'Història de la Ciutat, comissariada per Narcís Selles, i titulada Grup Praxis 75 (1975-1990). Una guerrilla comunicativa.

Bep Marquès va exposar també en solitari en mostres col·lectives, l'última al Celler Espelt de l'Empordà, titulada Viatge a l'infern, amb artistes com Dolors Bosch, Josep Perpinyà o el fotògraf Josep Maria Oliveres.

Bep Marquès va participar d'una concepció que parteix del paper subversiu de l'art. També va ser al primer Consell de les Arts de Girona.