Els mutants són inesgotables. Una formidable recaptació la setmana passada als Estats Units ha tornat al primer lloc del box office un dels grups més emblemàtics de l´editorial de còmics Marvel. Després de 'X-Men: primera generación', ens arriba un film que reuneix els nous rostres de la nissaga amb aquells que ja van popularitzar els personatges.

De fet, la reunió de tot el repartiment és simplement increïble: Hugh Jackman (Les miserables), Michael Fassbender (12 años de esclavitud), Jennifer Lawrence (Los juegos del hambre), Ian McKellen (El señor de los anillos), James McAvoy (Wanted), Patrick Stewart (Star Trek), Halle Berry (Monster´s ball), Peter Dinklage (Juego de tronos) i Ellen Page (Juno), entre d´altres. El film comença l´any 2023 quan la Terra ha quedat devastada per uns robots gegants anomenats Centinelles, creats el 1973 per exterminar els mutants. Però en el futur, aquests enginys no tenen miraments amb cap ésser viu i els pocs que han sobreviscut, com el professor Xavier i Magneto, envien Lobezno al passat perquè convenci les seves personalitats pretèrites i treballin en la destrucció dels primers éssers mecànics.

Fets històrics com la guerra de Vietnam i l´assassinat de JFK intervenen en una trama que procedeix d´una de les aventures més conegudes de les vinyetes, tot i que el film se n´allunya per intentar conciliar les històries de tots els films anteriors, amb més o menys encert. Bryan Singer no ha deixat de produir-ne ni un, però reprèn la direcció després de cedir aquesta feina en les dues darreres ocasions. El realitzador de Sospechosos habituales segueix convençut de la transcendència del discurs que hi ha al darrere dels films sobre els mutants i que aborda la defensa de les minories socials.

L´estrena de X-Men: días del futuro pasado coincideix en el pitjor moment de la relació entre l´editorial dels còmics, Marvel, i la productora del film, 20th Century Fox. Segons s´ha fet públic, Marvel pretén recuperar els drets dels seus personatges després que el poderós estudi hagi contradit en diverses ocasions les seves instruccions. I la tensió ha arribat a tal nivell que Marvel, que ara pertany a Disney, podria suspendre la col·lecció de Els 4 fantàstics per no afavorir el nou film que Fox prepara. Però Fox ha anunciat cinc nous films de la marca de còmics davant l´obvietat que tot el que hi està relacionat es converteix en un èxit. Esperem que també siguin bons films, com així considera X- Men: Días del futuro pasado la crítica especialitzada. Per als experts, som davant del millor film de la nissaga, una cinta emotiva que assoleix una efectiva recreació històrica i que esdevé una trepidant cinta d´acció on el mutant i veloç Mercurio protagonitza l´escena més memorable.