El mòdul Philae de la sonda Rosetta, que dimecres va rebotar dues vegades i va aterrar a la tercera sobre la superfície d'un cometa, "ja està fent ciència", segons va confirmar ahir Emmet Fletcher, enginyer de l'Agència Espacial Europea (ESA). "La missió Rosetta està sent un èxit", va afirmar.

El mòdul Philae va arribar al cometa després d'unes set hores de vol i va donar el senyal que estava "viu" a les 16.02 hores GMT de dimecres, una mitja hora després del seu aterratge en el citat estel. Hores després, els científics i engi?nyers van començar a sospitar que els arpons per subjectar no s'havien disparat. Fletcher va explicar que Philae va arribar a protagonitzar fins a tres aterratges: a les 15.33 hores, a les 17.26 i a les 17.33. Precisament, això es va deure al fet que els arpons, dissenyats per enfonsar-se en el cometa fins a dos metres, no es van activar.

No obstant això, els científics creuen que el robot no tindrà cap problema, atès que està dissenyat per sobreposar-se a situacions de tot tipus. Fletcher va insistir que Philae ja està fent ciència -la fa des que va començar el seu descens- i va afegir que ja en el centre de control de l'ESA s'ha rebut una primera imatge, així com una ?panoràmica del cometa. A més, hi ha una connexió "molt bona" amb el mòdul i ja s'han descarregat dades científiques que estan sent processades pels científics. Tot i el problema amb els arpons, l'aterratge va ser un "èxit", va afegir Fletcher.

Per la seva banda, la Comissió Europea (CE) va destacar ahir l'"immens pas" que suposa per a la ciència i l'exploració espacial l'aterratge del mòdul de l'Agència Europea Espacial. La comissària europea de Mercat Interior i Indústria, Elzbieta Bienkowska, va felicitar tot l'equip que ha fet possible aquesta fita històrica.