La Xarxa de Calls d'Espanya-Camins de Sefarad recordarà a set ciutats les víctimes de l'Holocaust, el Dia Internacional de les quals se celebra el 27 de gener, amb activitats com l'encesa d'espelmes o una conferència en la qual intervindrà un supervivent nascut al gueto de Varsòvia (Polònia).

Rhoda Henelde Abecassis, que va néixer en aquest gueto, serrà el pròxim 2 de febrer a Àvila, acompanyat per Gonzalo Aritio Sanz Briz, nét d'Ángel Sanz Briz, conegut com a "l'àngel de Budapest", un diplomàtic espanyol que va ajudar a salvar la vida a uns 5.000 jueus hongaresos durant la Segona Guerra Mundial, així com pel director general del Centre Sefarad Israel, Miguel de Lucas.

A més d'aquesta conferència a Àvila, les activitats de la Xarxa de Calls arribaran, a partir del 22 de gener, a Segòvia, Barcelona, Girona (Gironès), Oviedo, Còrdova i Besalú (Garrotxa).

La commemoració d'aquest dia, que el 2015 coincideix amb el 70 aniversari de l'alliberament, el 1945, del camp de concentració d'Auschwitz-Birkenau (Polònia), va ser aprovada per l'Assemblea General de Nacions Unides fa una dècada.

Per recordar-ho, Barcelona acollirà l'exposició "Mauthausen. L'univers de l'horror", mentre que, a Girona, el periodista Antoni Puigverd parlarà de l'"horror" del nazisme i la "barbàrie dels atemptats gihadistes".