Demà a les 8 de la tarda se celebrarà la clausura oficial de Barcelona com a Capital de la Sardana 2014. Serà al Gran Teatre del Liceu amb un concert a càrrec del tenor Josep Carreras, la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya i la Polifònica de Puig-Reig.

Aquest concert permetrà gaudir de la interpretació de sardanes i cançons catalanes a través de la veu d'un dels grans tenors del s. XX. A més a més, l'espectacle forma part del Festival del Mil·lenni, un dels grans esdeveniments musicals de Barcelona. A més a més, hi ha prevista una sorpresa sardanista per a tots els assistents.

Malgrat que s'anuncia aquest concert com la cloenda de la capitalitat sardanista de Barcelona encara quedarà una activitat dins del cicle. Es tracta del concert del dilluns, 16 de febrer, de la cobla Selvatana al Palau de la Música Catalana per celebrar els actes de cloenda del centenari d'aquesta cobla, que fou fundada a Cassà de la Selva, el 1903.

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya la forma la cobla La Principal de la Bisbal i la Jove Orquestra de les Comarques Gironines. Es va crear l'any 2008 a proposta d'en Narcís i en Josep Lagares, i compta amb l'impuls i el suport de l'empresa Metalquimia.

Aquest concert compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La cloenda de Barcelona com a Capital de la Sardana haurà tingut també 2 parts prèvies amb la presentació de la Guia d'Aplecs i Concursos Sardanistes 2015 al Foyer del coliseu barceloní amb un apunt musical de la cobla La Principal del Llobregat, i una ballada a les 6 de la tarda a la plaça Reial, amb la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

A la Guia d'enguany hi consten fins a 179 aplecs i 60 concursos, escampats per Catalunya, Andorra i el Rosselló. Se n'ha fet una tirada de 14.000 exemplars que es podran aconseguir a través de les territorials dels aplecs, al Palau de la Virreina de Barcelona, diverses oficines de turisme d'arreu de Catalunya i a la seu de la Confederació Sardanista de Catalunya.

La Guia d'Aplecs i Concursos Sardanistes és el llibre de referència que recull els principals actes sardanistes. S'hi presenten en ordre cronològic els aplecs i concursos que se celebren al territori, la població on es desenvolupa, l'hora, l'indret i les cobles que hi actuen.

A més dels aplecs habituals hi ha també una relació dels aplecs d'ermita que tant sovintegen a les nostra comarques.

També hi ha informacions d'interès com ara el contacte amb diverses cobles en actiu o d'altres activitats sardanistes complementàries.

La Confederació Sardanista de Catalunya és l'encarregada de coordinar i editar cada any la Guia, confeccionada per les diverses territorials d'aplecs, la Federació Sardanista del Rosselló i la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya existents.

La Guia d'Aplecs i Concursos Sardanistes s'edita des del 2002, de manera que la d'aquest 2015 és la 14a edició. Cada any el seu disseny és diferent i sorprenent. En aquest sentit, per 3r any consecutiu el disseny de la Guia ha estat desenvolupat internament per la Confederació Sardanista de Catalunya.

De fet la relació dels Concursos de Colles Sardanistes s'incorporen aquest any a la "Guia", en les altres edicions no hi eren .D'aquesta manera és molt més informativa i els sardanistes tindran una eina de consulta molt completa per poder consultar.

Festa del l'Ós

A molts llocs de la Catalunya Nord, Prats de Molló, Arles, Sant Llorenç de Cerdans en aquestes diades es celebra la Festa de l'Os, també la trobem a Encamp (Andorra) i alguns pobles del Pallars Sobirà. Potser la més significativa i popular és la que es desenvolupa a Prats de Molló, (Vallespir). Per aquests dies, prop del Carnaval i ja apropant-se la primavera, significa el despertar de la natura, la fi de l'hivern i l'eixida de les besties que han estat ocultes per l'hivernatge.

Segons ens diu Joan Amades al Costumari Català, per denotar que vers aquesta moment de l'any el temps se sol abonançar i que aviat s'acabarà l'hivern, segons el dit popular, el refranyer ens comenta: "Per la candelera/ l'ós surt de la cova/ i si veu que plou/ no se'n mou", i encara aquest altre: "Per la Candelera/ l'ós surt de l'ossera/ i si troba que fa bo/ se'n torna a fer un gaitó".

A Prats de Molló, que és on centrarem el comentari, el Ball de l'Ós i el Carnaval conviuen conjuntament durant tres dies, que enguany seran, diumenge, dilluns i dimarts.

El dia de la celebració del ball, com anotàvem, enguany, diumenge dia 8. Surten del Fort de la Guàrdia, homes disfressats d'óssos, vestits amb màscares i embrutats de sutge, fan via cap al poble, es tiren sobre la gent, els empastifen i comenten dolenteries i trapelleries simpàtiques , sobretot a les noies.

Els ossos volten pels carrers del poble, fins arribar a la plaça. Tot d'una sorgeixen els homes Barbers, vestits de blanc, enfarinats, aquests empaiten els óssos i els afaiten no amb raors, sinó que empren serres, destrals, ganivets... Tot amb un clima desimbolt i divertit.

La cobla hi és present, amb les cercaviles que s'originen i interpretant ballades de sardanes.

El dilluns i el dimarts hi ha la celebració del Carnaval amb rues, disfresses i balls i cada dia matí i tarda hi col·labora la cobla amb les cercaviles i les sardanes. La cobla que hi actuarà serà la Ciutat de Girona..

web de jordi molina

El tenora Jordi Molina té nova pàgina web: www.jordimolina.cat. L'objectiu és proporcionar "de manera senzilla i clara" les darreres novetats i propostes. Per aquesta raó la pàgina permet als seus gestor afegir noves informacions i canvis amb més rapidesa. Amb 5 seccions principals de fàcil identificació es pot descobrir tant la vida com l'obra d'en Jordi Molina, o establir-hi contacte. La pàgina d'inici recopila les darreres novetats i informacions.