17 de febrer de 2015
17.02.2015

Catalunya oferirà mitja dotzena de carreres noves de tres anys el 2016

Antoni Castellà diu que les universitats catalanes presentaran les seves propostes el proper dia 26

18.02.2015 | 07:19

L'oferta universitària catalana de carreres de tres anys començarà probablement el curs 2016-2017 amb cinc o sis titulacions de grau, segons va assenyalar ahir el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, que va assistir a la Conferència General de Política Universitària, a la seu del Ministeri d'Educació, a Madrid.
En declaracions a la premsa, va apuntar que el proper dia 26, en el Consell Interuniversitari de Catalunya, les universitats catalanes presentaran les seves ofertes per a aquests nous graus "singulars" (totalment nous), la majoria en anglès.
Un de les universitats que podria presentar una proposta de nou grau de tres anys és la UdG, que treballa per incorporar a l'oferta del proper curs el grau en Disseny i Desenvolupament de Videojocs.
Castellà va precisar que les universitats catalanes ja treballaven sobre aquestes carreres abans que el Govern aprovés el gener passat el reial decret que permet flexibilitzar la durada dels graus perquè siguin d'entre 3 i 4 anys.
La Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles (CRUE) va acordar una moratòria en la implantació del citat reial decret fins al curs 2017-18, però es va deixar la porta oberta a l'excepció en el cas de les noves titulacions, que podran ser de tres anys.
Va voler aclarir Castellà que aquesta decisió basada en criteris acadèmics "no és incompatible" amb la moratòria de la CRUE.
"Per a nosaltres, l'òrgan suprem a Catalunya és el Consell Interuniversitari, format pel Govern i les universitats, és el que decideix conjuntament què farem".

Una reivindicació catalana
"El fet de permetre graus de 3 anys és una reivindicació històrica de Catalunya, bàsicament i únicament de Catalunya", va remarcar el secretari d'Universitats de la Generalitat.
També va dir que si un grau actual de quatre anys passés a un de tres anys, amb la necessitat d'un màster de dos, el cost del primer curs de postgrau hauria de ser per a l'alumne el mateix que el de l'últim de la carrera.
La secretària d'Estat d'Educació, FP i Universitats, Montserrat Gomendio, va confiar que la flexibilització de la durada de les carreres serveixi perquè les comunitats iniciïn un debat sobre el finançament universitari que incentivi la qualitat docent i investigadora.
Aquest debat seria "molt benvingut i és un dels fins que perseguim" amb el canvi normatiu, va indicar ahir en roda de premsa posterior a la reunió, presidida pel ministre José Ignacio Wert.
En relació amb les comunitats on el finançament universitari està lligat al nombre d'alumnes, aquests es reduirien, però Catalunya, va dir Gomendio, planteja que una part del finançament no estigui lligada al nombre d'alumnes, sinó a bons resultats de qualitat docent, investigadora i de transferència tecnològica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema