El rus Valeri Spiridonov, el primer home que ha acceptat sotmetre's a un transplantament de cap, assegura no té pressa per entrar al quiròfan, tot i que creu que per al desembre de 2017 estarà tot a punt per a l'operació, com ha anunciat el neurocirurgià italià Sergio Canavero. En un entrevista concedida ahir a l'agència Efe, Spiridonov va assegurar que «em prenc amb força tranquil·litat aquest tema, a l'espera que es confirmi la data. No m'importa ni l'on ni el quan. El que m'importa és la fiabilitat del procediment». El jove de 30 anys està afectat d'atròfia muscular espinal, una greu malaltia genètica degenerativa que li impedeix moure tots els membres, llevat de les mans i el cap.

El controvertit neurocirurgià, criticat durament pels seus col·legues, assegura que ha desenvolupat una tècnica que permetria unir el cap del seu pacient amb un cos sa, donat per un subjecte traspassat per mort cerebral. Canavero va anunciar aquest passat cap de setmana que la intervenció tindrà lloc a finals de 2017 a la Universitat Mèdica de Harbin, a la Xina. «Creiem que ho tindrem tot a punt», va confirmar Spiridonov, programador d'èxit que viu a la ciutat de Vladímir, a 170 quilòmetres de Moscou, i que ja ha deixat clar a tothom que la seva determinació és inamovible.

L'home va recordar que la malaltia que pateix «és degenerativa i, al final, mortal» perquè «degenera els músculs, i el cor, i el cap és també un múscul». «La Xina vol prendre la davantera i estan disposats a arriscar-se per obtenir una victòria en el pla científic. El permís de les seves autoritats per realitzar l'operació és un assumpte que, si bé no està resolt, ho estarà en breu», va comentar Valeri sobre el lloc on seria la intervenció.

A Canavero s'ha sumat en els últims mesos el metge xinès Ren Xiaoping, que, segons Spiridonov, ha realitzat experiments amb ratolins que demostrarien l'eficàcia de la tècnica desenvolupada pel seu col·lega italià. «Hi ha resultat en els experiments amb els ratolins. Fins i tot hi ha vídeos en els quals es pot comprovar que els ratolins sobreviuen un temps després de l'operació», va assegurar Spiridonov, que ha penjat alguns d'aquests vídeos a les xarxes socials. En l'actualitat, va afegir, «la investigació se centra a allargar la vida d'aquests ratolins, la seva qualitat de vida i el procés de regeneració» després de l'operació.

El metge italià afirma que ha creat una substància anomenada polietilenglicol, capaç de connectar el cap amb les fibres nervioses de la medul·la espinal, de manera que el cervell pugui transmetre ordres al cos i posar en moviment els seus òrgans i extremitats. Els seus crítics recorden que fa gairebé mig segle, el 1970, un cirurgià nord-americà ja va aconseguir unir el cap d'un ximpanzé al cos d'un altre, però no va poder connectar el cervell amb l'espina dorsal i el primat va morir als nou dies.

Valeri, però, té fe en el metge que promet un avenç científic revolucionari, pràcticament un miracle, i assegura que ha estudiat amb detall les investigacions de Canavero per tenir seguretat en ell.