Els restaurants Coque, a Humanes (Madrid), i Zaranda, a Es Capdellà (Mallorca), guanyen la seva segona estrella a la Guia Michelin Espanya & Portugal 2016, que no recull cap nou triestrellat i aposta pel planter amb 15 primers reconeixements, principalment a Andalusia i Catalunya.

Coque, amb els germans Mario, Rafael i Juan Diego Sandoval al capdavant, ha merescut la seva segona estrella per una "cuina contemporània, amb arrels madrilenyes" que s'expressa en dos menús degustació "amb increïbles joc cromàtics i exquisides presentacions", ha dit avui durant la presentació de la prestigiosa guia a Santiago de Compostel·la seu director, Michael Ellis.

Zaranda, del cuiner Ferran Arellano, ha aconseguit el seu ascens gràcies a "una cuina d'autor, d'excel·lent tècnica, que busca la complicitat amb la qualitat dels productes locals, per aconseguir sorprenents fusions de sabors". El restaurant ja va guanyar una estrella quan va obrir a Madrid, però es va mudar fa una dècada a Mallorca, on la recupera ara.

Espanya no aconsegueix cap nou tres estrelles des que en l'edició de 2014 obtingués la seva tercera Diverxo, del madrileny David Muñoz, però en la de 2016 conserva la seva olimp de vuit triestrellats amb Akelarre, Arzak, Azurmendi, del Celler de Can Roca, Diverxo, Martín Berasategui i Sant Pau gràcies al fet que "han mantingut el magnífic nivell en les seves prestacions".

El major creixement es dóna en les primeres estrelles, que els inspectors de Michelin atorguen a 15 restaurants, vuit dels quals estan a Andalusia i Catalunya: Sollo, Messina i Kabuki Raw a la província de Màlaga; Acanthum a Huelva, Disfrutar, Hoha Santa i Tresmacarrons a Barcelona, ??i Emporium a Castelló d'Empúries.

Se sumen dos a Castella i Lleó, el Ermitaño (Benavente, Zamora) i Villena (Segòvia), a Madrid Lúa, i Casa Marcelo a Santiago de Compostel·la, que avui es va vestir de gala per acollir aquesta festa gastronòmica al Parador dels Reis Catòlics, en què van participar, entre d'altres autoritats, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo.

Tot i que la Michelin no fa créixer el cel dels tres estrelles per segon any consecutiu, reconeix amb les primeres i segones "tant l'èxit actual com el futur prometedor que té la nostra cuina".

És el cas de Sollo (Fuengirola, Màlaga), on el conegut "xef del caviar", Diego Gallegos, d'origen brasiler, desenvolupa una cuina sostenible i centrada en els peixos fluvials; i de Messina (Marbella), amb la cuina "de tall mediterrània actual, amb excel·lents textures i sabors marcats" de l'argentí Mauricio Giovanini, dos estrangers que vénen a engrossir una petita llista de forans amb estrelles a Espanya.

També de Kabuki Raw (Casares, Màlaga), amb la seva cuina nipona-occidental, que afegeix la tercera estrella per al Grup Kabuki, i de Acanthum (Huelva), on Xanty Elías recupera antigues receptes locals, posant-les al dia en tècnica.

L'estrella per Hoja Santa, d'Albert Adrià, es deu a la seva "alta cuina mexicana amb tocs de modernitat"; la de Disfrutar, dels 'exBulli' Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, a la seva creativitat, sabor i alt nivell tècnic; la de Tresmacarrons a les acurades elaboracions de Miquel Aldana, i la de Emporium de Castelló d'Empúries (Girona) a la combinació d'arrels regionals i tècniques actuals dels germans Jordà.

Un cas curiós és el de Casa Marcelo, a la ciutat amfitriona, on Marcelo Tejedor recupera un estel que va guanyar per primera vegada el 2004, va perdre en 2010, va tornar a guanyar a l'any següent i la va tornar. En 2013, després de tancar el seu restaurant d'alta cuina, va obrir un gastrobar on fusiona les cuines gallegues, nipona i peruana que ha tornat a sorprendre als inspectors de la guia vermella.

La guia francesa reconeix amb una estrella al Ermitaño, per la seva cuina d'arrels castellanes i cuidades presentacions, ja Villena, per la seva carta d'autor, de base tradicional i delicades elaboracions.

A Tenerife viatja una altra estrella per a El Rincón de Juan Carlos, on Joan Carles Padró "proposa una cuina innovadora de gran nivell, basada en la tradició"; a Bilbao per Zarate pel tracte culinari de Sergio Ortiz de Zarate als peixos; ja Madrid per Lúa i la cuina actual d'arrels gallegues del xef Manuel Domínguez.

Pel que fa a Portugal, els inspectors de la coneguda com a guia vermella només han atorgat una nova estrella a Bon Bon (Carvoeiro, Faro) per una cuina que "sorprèn pel seu nivell tècnic, basada en una selecta matèria primera, amb plats de tall actual , amb sabors definits i cuidades presentacions ".

Per tant, la Guia Michelin Espanya & Portugal 2016, que es posarà a la venda demà, destaca vuit restaurants amb tres estrelles per la seva "cuina excepcional", 23 amb dos per la seva "cuina excel·lent" i 157 amb una per ser "molt bons en la seva categoria ".