La Fundació Universitat de Girona ha programat per al 2016 el postgrau sobre els "Significats i valors espirituals de la natura: percepció, comunicació, gestió i integració". El curs, que començarà el 5 de febrer de 2016 i la inscripció per al qual continua oberta, es farà a la Facultat de Lletres i tindrà com a coordinador el degà d'aquest centre d'estudis, Josep Gordi i Serrat, doctor en Geografia i expert en la matèria. El postgrau compta a més amb el suport d'una desena d'importants institucions sobre el medi ambient i la cultura a la regió, com l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural o la Xarxa de Custòdia del Territori, entre d'altres.

"A tot Europa augmenta el reconeixement dels valors espirituals de la naturalesa en general, especialment en certs llocs i paisatges. A Catalunya també creix el nombre de persones que se senten atretes a llocs particulars a causa d'aquests valors", assegura Josep Gordi. "Com altres recursos fràgils, no és suficient identificar-los i valoritzar-los, també cal gestionar-los adequadament", afegeix.

El curs universitari, el primer que s'ofereix a Catalunya sobre la matèria, té el propòsit d'abordar diferents temes sobre la protecció i la gestió dels indrets naturals de Girona i de Catalunya d'una manera rigorosa i inclusiva, des d'un punt de vista teòric i aplicat al mateix temps, orientat a la forma?ció de professionals qualificats.

"La naturalesa ens ofereix el sentiment de la unitat, de formar part del conjunt, de sentir-nos una espècie més", comenta el degà, valors que, assegura, es poden experimentar caminant per la muntanya o per l'interior d'un bosc.

Segons el seu organitzador, hi ha dos tipus de raons per fer aquest postgrau: "les personals, ja que el curs permetrà adquirir les capacitats i habilitats per poder percebre i gaudir dels valors espirituals de la naturalesa, i les raons professionals, ja que els continguts del curs ens ajudaran a adquirir les capacitats i habilitats per facilitar a altres persones l'accés als mateixos". Capacitats i habilitats que, segons el programa, troben en el postgrau una gran versatilitat, ja que va dirigit a professions i activitats diverses: guies turístics, ?guies de muntanya, guies de naturalesa, professionals de l'educació ambiental, professionals de la interpretació del patrimoni natural, gestors i responsables del patrimoni natural (espais naturals protegits), serveis d'atenció al públic en llocs de valor espiritual, responsables i monitors d'esplai, entre altres.

Sortides professionals

El curs, que s'argumenta en la necessitat d'una connexió entre naturalesa i espiritualitat, tindrà com a escenari principal els paisatges de Catalunya i de Girona. En el cas de la província de Girona, Josep Gordi comenta que aquesta connexió es dóna en diferents paisatges de la zona. "Hi ha molts indrets de les comarques gironines que estan impregnats d'aquests valors, tenim moltes ermites i santuaris situats a peu de muntanya o en espais forestals que ens permeten la caminada reposada", entre els quals cita com a exemple la Mare de Déu del Mont. També n'esmen?ta d'altres punts de Catalunya, com el santuari de Santa Maria de Montgrony.

Però el postgrau no s'acaba aquí. També proposa identificar les amenaces que puguin afectar aquests espais naturals. "Un espai impregnat d'importants valors culturals és la fageda d'en Jordà, on el silenci, actitud indispensable per gaudir de tots els valors que atresora aquest espai, es veu amenaçada per l'elevada afluència de persones", assegura Gordi.

Josep Gordi compta amb una trajectòria que inclou més d'una desena de llibres i centenars d'activitats referides al tema entre publicacions, xerrades i seminaris. Com a professor de Geografia a la Universitat de Girona ja s'havia interessat en les relacions que s'estableixen entre la societat i els boscos, i el seu plantejament territorial des d'un punt de vista ambiental i paisatgístic.

El mateix degà es defineix com un amant de la naturalesa. "Necessito setmanalment el contacte amb el paisatge, sentir el vent a la cara, gaudir d'una posta o sortida del sol. Moltes vegades ho experimento amb el passeig silenciós i solitari i en altres ocasions a partir de córrer o nedar", comenta Gordi a qui cada vegada li interessa més una visió més àmplia del tema. "La visió holística de la naturalesa, el fet d'aprendre a viure i transmetre a partir dels meus escrits en forma de llibres o del meu blog tot el que em queda per aprendre".

Els interessats a tenir més informació sobre el postgrau "Significats i valors espirituals de la natura: percepció, comunicació, gestió i integració" poden dirigir-se al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, al Centre d'Empreses-Giroem?prèn, o a la seva pàgina web: www.facebook.com/fundacioUdG.??