El municipi de l'Escala celebrarà el 17 de setembre la XIX Festa de la Sal. Aquesta cita, que des del 2015 forma part del Catàleg del patrimoni Festiu de la Generalitat de Catalunya, vol recordar els avantpassats, els pescadors sardinalers que treballaven a mitjans del segle XVI al voltant de la platja de l'Escala. Aquells pescadors van portar a l'Escala l'art de la pesca i el salaó d'anxova i sardina que encara avui són tradicionals i han esdevingut un dels trets identificatius de l'Escala.

La Festa de la Sal va néixer l'any 1997 per a commemorar el tricentenari de l'Alifolí, l'antic magazem de la sal. Es tracta d'una rememoració històrica dels orígens de l'antic port de l'Escala. La mateixa gent de poble és la protagonista de la cita i escenifica l'arribada dels vaixells al port, on es transportava la sal amb barques fins a la platja per ser distribuïda als magatzems per a la salaó d'anxoza i sardina.

El programa de la festa es desenvoluparà sobretot el dia 17 de setembre. El Museu de l'Anxova i la Sal obrirà les portes al públic. També es podrà vistar amb un guia la casa de pescadors can Cinto Xuà des de les 11 del matí a 2/4 d'1 del migdia. La música també serà protagonista de la cita. Els grups La vella Lola i Barca de Mitja posaran el toc musical durant tot el dia mentre es desenvolupen la resta d'activitats, que inclouran tastets gastronòmics, tallers, conferències, ofrenes i espectacles de dansa.

La Festa de la Sal ofereix una gran varietat de tallers: danses tradicionals catalanes, danses africanes, taller de salaó d'anxova, construcció de barquetes de suro o taller de nusos mariners.

Un dels moments més destacats del dia serà la mostra teatralitzada d'oficis mariners amb cançons de Tres de Ronda i l'arribada del vaixell de la sal amb el so de corns marins. Serà llavors que les barques i llaguts surtin de la platja per anar a recollir la sal. A les 9 del vespre les embarcacions tornaran a la platja amb les veles il·luminades i s'encendrà el foc de l'illa del cargol.

El ball serà el protagonista de l'intercanvi cultural amb el Grup de Danses de Casumaï, un grup de Salt format per ballarins procedents de Casamance, al sud del Senegal. Els convidats participaran de la festa impartint un dels tallers i oferint un espectacle de les seves danses caracteritzades per un ritme frenètic, picant els peus contra el terra a alta velocitat. Aquests balls es combinaran amb les danses ancestrals de l'Escala, el ball de nyacres, el ball del drac i la farandola.