El cinema espanyol segueix conquistant el públic. Des de principi d'any la seva recaptació ha pujat un 26,8 % fins als 56,8 milions d'euros, segons va anunciar ahir la confederació de productors FAPAE en una roda de premsa durant el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià.

No obstant això, els productors segueixen sense cobrar a temps les ajudes, ja que un terç de les corresponents a aquest any -10 dels 30 milions pressupostats- estan "bloquejades", va desvetllar el seu president, Ramón Colom.

El bloqueig es va produir a finals de juliol, quan per evitar una sanció de la UE per incompliment del dèficit el Govern en funcions va detenir l'execució pressupostària, la qual cosa va afectar l'Institut de Cinematografia.

Tornant a les dades, el vicepresident de FAPAE, Joxe Portela, va vaticinar que a finals d'any la quota serà similar a la de l'any passat, entorn del 20 %, ja que queden títols importants per estrenar.

La llista de les pel·lícules espanyoles més vistes aquest any l'encapçala Palmeras en la nieve, de Fernando González Molina, seguida del thriller Cien años de perdón, de Daniel Calparsoro, i les comèdies Kiki el amor se hace, Cuerpo de elite i Ocho apellidos catalanes.