Rut Castell i Júlia Canals són dues joves de la generació que ha entrat a la trentena sense tenir perspectives laborals estables i dignes. De manera que s'han llançat a esprèmer els dots d'una formació teatral, l'una a El Galliner de Girona, l'altra al Col·legi de Teatre de Barcelona, i han muntat amb empenta Selvàtica Teatre.

El primer projecte de la nova companyia teatral, Llimacs, s'estrenarà aquest cap de setmana a la sala La Planeta de Girona (divendres i dissabte, 21h), per fer després el salt a la 21a Mostra de Teatre de Barcelona, el 19 d'octubre.

Sota la direcció de Cristina Cervià, aquesta primera producció escènica de Selvàtica Teatre parteix d'un text inèdit de la dramaturga Marta Comasòlives («Tona Puig»), una reflexió sobre les herències emocionals de la família vista des d'una òptica femenina.

La història està protagonitzada per dues germanes, la Joana (Júlia Canals) i l'Agnès (Rut Castell) que tenen una relació molt marcada per la infància que van viure. Una d'elles -Joana-, per voluntat pròpia decideix viure enclaustrada dins una casa del bosc, on es dedica a experimentar.

L'altra -Agnès-, la visita per portar-li menjar i aigua. Entre les dues hi ha sempre la presència de l'àvia, tercer personatge de l'obra.

En paraules de les creadores, Llimacs tracta temes com la família, l'herència emocional que passa de generació a generació, les obsessions i les alienacions mentals. Tot, des d'un marcat punt de vista de dona, ja que totes les mans que han creat, manipulat i interpretat el text són de dones.

«La improvisació ha tingut un paper important» en la redacció del text, reconeix la dramaturga Tona Puig, que va escriure l'obra per encàrrec.

L'actriu Cristina Cervià, que s'ha posat una vegada més el vestit de directora, opina que «cada família és un món i té la seva pauta però crec que l'obra ens pot fer pensar en coses viscudes».

Llimacs es va preestrenar fa unes setmanes a Vilobí d'Onyar com a compensació als mecenes que van participar al Verkami que ha fet possible muntar l'obra. «Estem molt contentes amb l'equip. Repetiríem», asseguren les actrius creadores de Selvàtica Teatre, que són nascudes a Barcelona, però gironines d'adopció.