La gala de la comunicació local no té catifa vermella, però com si la trepitgés es va sentir ahir la periodista Carme Martínez a l'hora de pujar a l'escenari de la sala de Cambra de l'Auditori de Girona per recollir el premi al millor treball informatiu o divulgatiu en ràdio, el guardó Miquel Diumè, batejat amb el nom del malaguanyat periodista.

Carme Martínez va rebre de mans del director del Diari de Girona, Jordi Xargayó, el premi pel treball 50 anys de cantades a Calella, per la «bona informació, documentació, realització i recuperació de fons sonors històrics», va argumentar el jurat.

L'acte de lliurament dels Premis Carles Rahola, atorgats anualment pel Col·legi de Periodistes i la Diputació de Girona, va posar el punt de mira del món de la comunicació a l'Auditori de la Devesa. Era el moment de veure recompensats els esforços de comunicació realitzats al llarg del 2016. El minut de glòria per al format televisiu el van poder gaudir els periodistes David Gimbernat i Pere Solés pel documental Feliç mil aniversari, emès per TV3, sobre el convent de Sant Daniel, per la seva «narrativa efectiva i perquè divulga una realitat a la qual no és fàcil accedir», en paraules del jurat.

En la categoria de millor traball informatiu o divulgatiu en premsa, el jurat va proclamar guanyador Pau Subirós pels reportatges Trenta-cinc anys de l'Operació Neteja; Primera nit de vaga dels treballadors d'Ecoserveis i On són el vuit milions del Patrimoni Sòl? publicats al mitjà digital La Fissura, per «una narrativa consistent, ben presentada, documentada i punyent».

La millor fotografia de premsa de l'any 2016 la va publicar Jordi Ribot, segons un jurat que va valorar la imatge titulada Un membre de l'ADF al foc de Blanes per l'«impacte» i perquè «transmet bé el dramatisme del moment concret».

Marc Sureda, Elena Trullàs, Jordi Ribot i Joan Castro van merèixer la màxima distinció en la categoria de millor projecte sobre comunicació periodística per #Gavarres365.

La millor iniciativa de comunicació institucional va ser la d'Iglésias Associats per la Comunicació del Centenari Carles Fontserè 1916-2016, del Departament de Cultura de la Generalitat, coordinada pels Serveis Territorials de Cultura a Girona, per oferir «una completa informació i documentació de l'Any Fontserè».

El president de la Diputació, Pere Vila, i el president de la demarcació gironina del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura, van participar a la gala de la comunicació local.

Per la seva part, l'alcadessa de Girona, Marta Madrenas, va lliurar la Beca Rahola a la periodista Gemma Busquets, la qual tindrà un any de marge per desenvolupar el projecte El vot femení a la premsa de les comarques gironines (1931-1936). La beca està dotada amb 1.800 euros.