La sala de cinema Pathé Tuschinski d'Amsterdam va acollir dijous la presentació del llibre De affichekoning ( El rei del cartell), de la periodista holandesa Eveline Stoel, dedicat a la vida i obra del pintor llagosterenc Emili Vilà.

Jeffrey Martí, l'actual director del Museu Vilà, amb seu al municipi de Llagostera, va assistir a la presentació. Martí confia que la novel·la tindrà «molt bona acceptació i que es podrà traduir al català properament».

La novel·la explica la vida i obra del pintor llagosterenc Emili Vilà (1887-1967), que va triomfar com a cartellista a París durant els anys 20 del segle passat.

Emili Vilà va treballar per a les principals empreses de cinema del moment com Gaumont, Fox, Pathé, Paramount, Galeries Barbés, Monat Films, creant cartells publicitaris de tot tipus de productes.

Eveline Stoel ha explicat que va descobrir per casualitat el Museu Vilà de Llagostera, fa més de 40 anys, durant unes vacances a la Costa Brava.

Uns anys més tard hi va tornar i hi va conèixer a Jeffrey Martí, «un jove entusiasmat que em va inspirar a descobrir qui era Emili Vilà» i el fruit és la novel·la que ara ha vist la llum.

A través del personatge fictici batejat amb el nom de Valentí, que en realitat resulta ser el jove llagosterenc Jeffrey Martí, l'autora recrea la cerca que ha fet Martí per conèixer la vida d'Emili Vilà. L'obra té 480 pàgines.