El realitzador gironí Isaki Lacuesta va veure realitzat ahir el somni d'esdevenir protagonista d'un gran centre cultural mundial com el Pompidou de París, que el mateix cineasta ha descrit en conversa telefònica com «el lloc on he crescut i on he après moltíssim d'artistes que m'han fet pensar el cinema des de punts de vista diferents, com Brancusi, Duchamp o Dan Graham».

Lacuesta va assegurar, moments abans de la inauguració, que està «molt content i il·lusionat» de poder mostrar la seva producció a París, en l'exposició Cineastes en correspondència, que confronta la seva obra amb la de la japonesa Naomi Kawase.

El Departament de Cultura, el Bòlit de Girona i l'Institut Ramon Llull coprodueixen les dues instal·lacions de Lacuesta Les imatges eco i Les pel·lícules dobles, però durant aquests dies el centre cultural de la capital francesa també exhibirà 30 pel·lícules del gironí i l'autoretrat On ets?, que passarà a formar part de la col·lecció de la institució.

Lacuesta s'afegeix així a una restringida nòmina d'artistes catalans que han exposat en vida al «Beaubourg», com Dalí o Tàpies. El president del Centre Pompidou, Serge Lasvignes, no ha passat per alt que bona part de la producció de Lacuesta ha estat elaborada amb la col·laboració de la seva companya, Isa Campo: «L'obra és el fruit d'aquesta identitat doble i dinàmica».

El director de La leyenda del tiempo, sobre el pas de la infància a l'adolescència dels germans gitanos Isra i Cheíto en les deprimides terres andaluses, exposa el seu interès per «les imatges contemporànies, que són properes a la nostra època». Lacuesta anomena «imatges eco» aquelles que ha vist o filmat i que li recorden altres imatges que mai no ha vist ni filmat.

El gironí presentarà avui dimarts un llibre d'unes 270 pàgines, Le Cinéma d'Isaki Lacuestauna obra amb moltes aportacions que li han dedicat en el marc de l'exposició, coordinat per dos professors de la Sorbona, Brice Castanon i Sergi Ramos, que inclou un retrat firmat per William Klein.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va participar a la inauguració d'ahir, al costat de Carme Sais, directora del Bòlit. Madrenas va destacar que Girona té «artistes capaços d'exportar el seu art i fer-lo universal» i va expressar la necessitat de «posar eines perquè els artistes tinguin els espais on començar i donar-se a conèixer.

Lacuesta va estar acompanyat d'amics i col·laboradors com l'actriu Emma Suárez, el productor figuerenc Jordi Balló, per descomptat Isa Campo, al costat de molta altra gent que ha participat en les pel·lícules del gironí, que va assegurar que els faria sortir a tots «per explicar que el cinema és una feina col·lectiva».

El 2011, Isa Campo i Isaki Lacuesta van crear La Termita Films, una societat de producció que aplega la feina de la parella i els permet associar-se legalment als projectes d'altres artistes, com el film L'inventor de la selva, de Jordi Morató (2014), i l'espectacle de dansa Foot-Ball, de Cesc Gelabert (2015).

Cada setmana es projecten diferents pel·lícules de Lacuesta, fins a trenta, entre les quals hi ha Cravan vs cravan (2002), Microscopías (2003) o Marte en la tierra (2007).

Lacuesta va oferir una visita guiada a la instal·lació i va obrir la retrospectiva amb la projecció d' Entre dos aguas, guanyadora de la Conxa d'or al darrer Festival de Sant Sebastià. L'exposició es veurà a Barcelona i Girona.