El Consell de Ministres va aprovar ahir mitjançant un decret llei un conjunt de mesures «d'urgència» sobre la creació artística. Entre les més destacades, la reducció de l'IVA del 21% al 10% pels serveis prestats per intèrprets, artistes, directors i tècnics. Les mesures se centren en tres problemes principals que els representants de la cultura van traslladar a la subcomissió del Congrés, i que fan referència a la fiscalitat del sector, la seguretat laboral i la compatibilitat entre prestacions per jubilació i ingressos per dret d'autor.

Amb aquest objectiu, el Govern espanyol ha aprovat que els artistes puguin seguir cotitzant a la Seguretat Social durant els períodes d'inactivitat, com baixes de maternitat, i farà compatible la pensió dels autors jubilats amb els ingressos per drets d'autor.

La reducció de l'IVA al 10% correspon als artistes que siguin persones físiques, així com els productors o organitzadors d'obres i espectacles. Es recupera així, a partir de l'1 de gener del 2019, l'aplicació del tipus d'IVA reduït a aquests serveis «essencials» de la indústria cultural. També s'eliminen les obligacions que havien d'assumir els productors de cinema per acollir-se a la deducció fiscal per produir cinema internacional a Espanya.