L'artista gironina Mariona Fàbregas, darrera cantant de l'Orquestra Xavier Cugat, rebrà aquest dimarts, dia 1 (19 h), el trofeu dels Premis Homenatge Xavier Cugat, en un acte que es celebrarà a la plaça de l'Oli, coincidint amb el dia i el lloc on l'any 1900 va nèixer aquest gironí universal que va saber convertir-se en el principal difusor de la música llatina als Estats Units, que va participar en més de cinquanta pel·lícules, en desenes de discos i en nombroses actuacions a la televisió i a la ràdio.

L'acte prendrà un format similar als del Passeig de la Fama del Bulevard Hollywood de Los Angeles, on destacades personalitats de l'Acadèmia i del sector cinematogràfic distingeixen els seus artistes més celebrats.

L'esdeveniment forma part dels premis del Festival de Cinema de Girona, segons ha informat el seu director, Lluís Valentí. Des de fa deu anys, el festival atorga el Premi Cugat al Trofeu a la Millor BSO (banda sonora original de pel·lícula) entre totes les presentades a concurs, i en aquest acte la iniciativa s'amplia al talent de tots els sectors creatius.

El director del Festival de Cinema de Girona i altres persones ofrenaran unes flors a l'«estrella de la fama» i, sota el balcó de la cambra on va néixer Xavier Cugat, es lliuraran els premis.

L'acte està organitzat pel Festival de Cinema de Girona amb la col·laboració del Col·legi de directors de cinema i el Memorial Xavier Cugat, i la participació dels veïns de la plaça de l'Oli.

Altres premiats

En aquesta edició dels guardons també es distingirà l'aportació de Consol Ribas i Lluís Llamas com a ànimes del Festival Pepe Sales de Girona.

A més, serà guardonat el documental Peixos d'aigua dolça, una pel·lícula estrenada al Festival de Cinema de Girona, que li va obrir així el camí per arribar a altres festivals i rebre altres guardons.

El director musical Enrique Eskeda serà un altre dels afavorits de la tarda. Eskeda rebrà el premi per la banda sonora original de Desde el fondo.

Un altre guardó serà per a Pedro Pardo, per la música de la pel·lícula Tocats pel foc, adaptació de la novel·la de Manuel de Pedrolo.

L'actor Albert Vidal, amb una llarga trajectòria en obres teatrals i cinematogràfiques de tall experimental, rebrà la seva distinció.

Finalment, hi haurà trofeu per a Camí de Papers, de Carla Jou, Maria Llop, Angela Serrano, Júlia Camps, Roger Mañosa, Blanca Viñas, Maria Abadia i Eva Reina, estudiants de l'ERAM.