Club Editor acaba de recuperar i publicar en un tercer volum els «drames rurals» de l'escriptora Víctor Català, els més celebrats, tramats entre el 1902 i el 1907, editats per Blanca Llum Vidal i Agnès Prats, amb un postfaci a càrrec de Najat El Hachmi.Són 32 contes publicats inicialment en «Caires vius», «Ombrívoles» i «Drames rurals», que van portar l'autora de l'Escala a ser de les més llegides i aclamades de la seva època, encara que també de les més criticades, com ho demostra el retret de Joan Maragall que només mirés la «part fosca» de la vida.

Quan l'any passat Club Editor va iniciar la recuperació de tots els relats de Víctor Català, l'editora Maria Bohigas va reivindicar la narradora Caterina Albert -veritable nom de Víctor Català- a la que va qualificar, «sense cap dubte, com una de les més importants de la llengua catalana» per la seva «originalitat, diversitat i fertilitat, que la fan completament insòlita».

D'aquest nou volum, destaquen contes com «La vella» o «Carnestoltes», on esclata l'amor lèsbic.

En el seu text, la també escriptora Najat El Hachmi sosté que «la brutalitat del món rural és semblant a tot arreu, la violència contra les dones, també. Escriure aquí, també és enderrocar les lleis del silenci que les amaga».