Fa quatre anys la Lourdes Torres va entrar en una llibreria de Girona buscant un conte sobre els angelets de les dents. Volia comprar-ne un perquè a la seva filla, la Malva, li'n començaven a caure. La seva sorpresa, però, va ser trobar-se un prestatge ple de contes sobre el ratolí Pérez i cap sobre els angelets que de nit s'emporten les dents de sota el coixí i hi deixen un regal.

D'aquí en va sortir una idea, que ara s'ha traduït en 'Els angelets de les dents i la Malva', un conte pioner que neix amb l'objectiu de preservar el llegat d'una tradició 100% catalana. Torres, que s'estrena al món de la literatura, ha fet fins i tot recerca històrica i creu que l'origen de la llegenda es remunta al segle XVIII. "Totes les tradicions tenen cabuda, però crec que hem de vetllar per les nostres davant les que no ens són pròpies", assegura.

"A la Malva li ha caigut la primera dent i ha d'esperar, dolçament adormida, que amb la màgia de la nit els angelets de les dents la hi recullin d'una forma ben especial". Aquest és el punt de partida del conte que l'autora dedica a la seva filla, i que ha escrit amb voluntat de mantenir viu el llegat d'una tradició 100% catalana i afavorir que es continuï transmetent de pares a fills.

Torres assegura que, ara fa quatre anys, després de buscar i rebuscar contes sobre aquesta tradició, va adonar-se'n que no n'hi havia cap. I que, per contra, sí que n'hi havia d'altres centrats només en el ratolí Pérez (una tradició espanyola) o les fades de les dents (en aquest cas, anglosaxona).

A partir d'aquí, l'autora va començar a fer recerca sobre els angelets de les dents. I entre d'altres, va descobrir que la tradició d'aquests "éssers màgics amb ales que visiten els nostres infants" és única a Catalunya. Hi pot haver variants (com el ratolí o les fades) però "a cap altre país del món", assegura, són els angelets els qui s'emporten les dents i les canvien per un regal.

Invenció borbònica

La recerca li ha permès descobrir, per exemple, que el ratolí Pérez és una invenció borbònica. Va néixer a finals del segle XIX, quan la reina Maria Cristina va encarregar a un dels seus consellers que li escrivís un conte per al seu fill, el futur Alfons XIII, després que li caigués la primera dent quan tenia 8 anys.

A més, Lourdes Torres també ha vist que les tradicions relacionades amb el canvi de dents estan esteses a diferents cultures d'arreu del món. "Al Japó o a la Xina, per exemple, els infants les llancen a la teulada", explica. "Però allò que em va agradar més va ser veure que els angelets era un tradició genuïnament catalana, i vaig decidir contribuir a preservar-la", concreta.

Possiblement, al segle XVIII

Sobre la tradició dels angelets, Lourdes Torres no ha trobat cap referència explícita sobre el seu origen. Però sí que creu que es remunta al segle XVIII. L'any 1726, un botiguer de teles de Barcelona, el franciscà Pere Serra, va escriure el llibre 'Prodigis i fineses dels àngels fets al Principat de Catalunya'.

Allà, hi recopilava històries i anècdotes d'arreu del país i hi recollia que els catalans havien d'estar agraïts per les bones obres fetes pels àngels. Torres creu que, a partir d'aquí, es pot establir "un paral·lelisme" amb els angelets de les dents ja que "en algun moment, això fa el salt a la tradició popular catalana i es converteix en un mite que es transmet oralment de generació en generació".

Un secret per als pares

'Els angelets de les dents i la Malva' està adreçat a nens i nenes a partir de 4 anys. Surt al carrer sota el segell de l'editorial barcelonina Base. Amb text de Torres i il·lustracions de Laia Berloso, té 24 pàgines i se n'ha fet una primera edició de 1.500 exemplars. Es pot trobar a les llibreries d'arreu de Catalunya.

L'autora explica que, tot i iniciar-se en el món de la literatura, i havent escollit la infantil per fer-ho, no li va costar gens escriure el conte. Li va sortir de dins. "Tenia la idea clara i està escrit amb el cor", diu Lourdes Torres.

El conte, això sí, deixa un espai per a la imaginació dels pares. I és que, volgudament, no es desvetlla quin és el regal que els angelets de les dents han deixat a la Malva. "A cada casa és diferent; en algunes porten regals, en d'altres diners, en d'altres llaminadures... Això correspon als pares explicar-ho", explica l'autora.

Torres espera que el conte contribueixi a preservar aquesta tradició genuïnament catalana, i evitar que el ratolí Pérez no l'acabi relegant. "Encara que totes les tradicions tenen cabuda, hem de defensar aferrissadament les nostres perquè no caiguin en l'oblit", conclou.

Lourdes Torres és llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques, Criminologia i Dret per la Universitat de Girona (UdG). Actualment treballa a l'Oficina del Portaveu dels Mossos d'Esquadra. Màster en Comunicació Corporativa, Protocol i Esdeveniments per la UOC, és coautora del 'Manual de comunicació per a ajuntaments petits (i no tan petits)' (2015).