Quentin Tarantino i els seus actors Leonardo DiCaprio, Brad Pitt i Margot Robbie han revolucionat Canes aquest dimarts amb la pel·lícula més esperada del Festival i una de les més esperades de l'any.

Poques vegades es veu a Canes una expectació com la que va aixecar dimarts "Once upon a time in Hollywood", el darrer film del director nord-americà: passis de premsa amb molts periodistes que van quedar-se fora sense veure la pel·lícula, un passi de gala amb una desfilada d'estrelles com feia temps que no es veia i un ressó mediàtic espectacular.

Tota aquesta expectació s'explica també perquè Tarantino ha estat muntant el film fins el darrer minut i, per tant, ha estat una estrena absoluta, ningú havia vist la pel·lícula fins que ha arribat a Canes.

"Once upon a time in Hollywood" ha respost amb escreix a les expectatives. És una de les grans pel·licules del festival i una de les millors del seu director, guanyador just ara fa 25 anys de la Palma d'Or amb "Pulp fiction". A més, el film de Tarantino és una autèntica carta d'amor del director a Hollywood i el cinema, una obra plena de referències cinèfiles que funciona més com una crònica d'una època que a partir d'una estructura amb una trama o conflicte convencionals.

És un film que respira cinema i coneixement sobre el cinema per tots costats, fet amb un estil molt madur i amb algunes de les constants de la seva obra: el collage de gèneres i referències, l'habilitat pels diàlegs, el domini del ritme i la presència de l'inconfusible humor tarantinià.

"Once upon a time in Hollywood" es situa en dos moments temporals de l'any 1969, i retrata un Hollywood clàssic ja moribund davant l'impacte de la televisió. En aquest sentit és un film nostàlgic però que no deixa de reivindicar aquesta passió pel cinema en estat pur que sempre ha defensat el seu director. A més, Tarantino recupera per la gran pantalla Brad Pitt, en el seu millor paper en anys, l'antiheroi oposat a l'heroi que interpreta Leonardo DiCaprio.

"Once upon a time in Hollywood" s'estrenarà a mitjans d'agost i està cridada a ser una de les pel·lícules de l'any i un dels títols que marcarà la temporada de premis.

Ovació per a Bong Joon Ho

Quan semblava que la jornada d'ahir la monopolitzaria el film de Tarantino, la pel·lícula coreana "Parasite", de Bong Joon Ho, es va emportar l'ovació més gran del festival que hi ha hagut fins ara a les sessions de premsa. A més de ser una metàfora social molt esmolada sobre les diferències de classe a la societat contemporània, és un film amb un mecanisme dramàtic de guió que frega la perfecció.

El tractament de l'espai, la capacitat per treure partit de l'humor negre i la qualitat interpretativa d'un repartiment coral són altres valors d'un film que hauria d'estar obligatòriament al palmarès del festival i, perquè no, postular-se com a candidat a la Palma d'Or.