El Festival de Peralada clou la 33a edició aquesta nit amb 26.700 espectadors i un 92% d'ocupació. El recital-homenatge a Montserrat Caballé i l'espectacle 'Maestro. Where dance music becomes classica' tancaran 25 nits d'espectacles d'un 2019 que, com destaca el director del festival Oriol Aguilà, s'ha caracteritzat sobretot per un "creixement artístic en excel·lència i qualitat". Fidel a la seva essència, la lírica, el Festival de Peralada ja obre boca per a l'edició de l'any vinent.

I ho fa anunciant una nova producció pròpia: una 'Aida' futurista que culminarà el cicle Verdi. L'òpera, que portarà a escena Paco Azorín, serà la primera vegada que es representarà en tots els anys d'història del festival.

4,6 milions d'euros (MEUR) de pressupost i 25 nits d'espectacles marcades per estrenes absolutes, primícies i debuts de grans artistes. El Festival de Peralada, un dels degans de la Costa Brava, tanca la 33a edició aquesta nit havent atret 26.700 espectadors i assolint un 92% d'ocupació.

La lírica i la dansa, marca indiscutible del certamen, han tingut protagonisme amb l'estrena de 'La Traviata' (la gran coproducció d'aquest 2019), el debut del director Gustavo Dudamel, l'òpera de butxaca 'Diàlegs de Tirant e Carmesina' i les actuacions d'Acosta Danza o el Ballet del Teatre Mariinski de Sant Petersburg. El festival, però, no ha oblidat tampoc la música ni altres estils, com demostra un cartell que aquest 2019 ha vist passar per l'Auditori del parc del Castell a Charlotte Gainsbourg o la companyia Cirque Éloize.

Aquest 2019, vuit de les propostes programades han estat de petit format (amb un aforament que no supera els 240 espectadors). I a més, tres dels espectacles programats a l'Auditori s'han fet reduint la capacitat de l'espai per concepte artístic.

El director del festival, Oriol Aguilà, destaca que aquesta 33a edició -dedicada a la soprano Montserrat Caballé- es tanca "amb molta satisfacció", perquè tant el públic com la crítica "han aplaudit i gaudit" les diferents propostes. Aguilà també subratlla que, a banda de les xifres de públic, allò que cal posar en valor, sobretot, és el creixement "artístic en excel·lència i qualitat" que fa que Peralada "sigui cada vegada millor, més reconegut i un espai on els creadors puguin desenvolupar el seu art".

Oriol Aguilà també reivindica l'especialització com a clau de l'èxit. "És absolutament necessari, i gairebé imprescindible, que l'ecosistema de festivals que té la Costa Brava es doti de qualitat", subratlla. "I és precisament el que fem nosaltres en òpera i dansa, que és el que fa que Peralada sigui una referència a l'estat espanyol i arreu del Mediterrani", hi afegeix el director.

Una 'Aida' futurista per tancar el cicle

El Festival d'aquest 2019 encara aquesta nit la recta final, amb el recital-homenatge a Montserrat Caballé a l'església del Carme -que tant agradava a la diva- i on hi posarà veu la soprano canadenca Sondra Ravdanovsky. Serà el tribut de Peralada a Caballé, que va rebre la primera Medalla d'Honor del festival el 2011, i a qui s'ha dedicat aquesta 33a edició del certamen.

I de l'intimisme de l'església a l'Auditori del parc del Castell. Aquesta nit, Peralada s'obrirà a nous públics fusionant simfònica i electrònica amb el concert 'Maestro. Where dance music becomes classica', una proposta que signa FLAIX i que clourà aquesta edició.

Però el festival ja gira els ulls cap al 2020. I ho fa anunciant un dels plats forts del nou cartell: la producció pròpia d'una 'Aida' futurista. Serà la primera vegada que aquesta òpera de Verdi es representi a Peralada. La signarà el director d'escena Paco Azorín i culminarà el cicle de tres òperes que el festival li va encarregar (iniciat el 2015 amb 'Otello' i reprès aquest 2019 amb 'La Traviata').

El repartiment l'encapçalarà Ravdanovsky, qui interpretarà la princesa etíop. I l'elenc també comptarà amb la mezzosoprano Anita Rachvelishvili (en el rol d'Amneris), el tenor Piotr Beczala (en el seu debut absolut com a Radamés) i el baríton Carlos Álvarez (que es posarà a la pell d'Amonastro).

"Un repartiment a nivell planetari excepcional, el millor que el grans teatres del món com el Metropolitan de Nova York o l'Òpera de Viena somiarien", subratlla el director del festival. "Estem segur que els melòmans no es deixaran perdre aquesta 'Aida' inigualable", hi afegeix Aguilà. La nova producció es podrà veure els dies 5 i 7 d'agost del 2020 i comptarà amb la participació de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu.

L'organització del festival també ha avançat, per a la setmana de la lírica 2020, la presència del director musical William Christie. Al capdavant del seu conjunt Les Arts Florissants, estrenarà un encàrrec fet per Peralada per a la nit de 8 d'agost. I dins el cartell de la 34a edició també hi figurarà un recital líric a càrrec del tenor americà, Bryan Jagde, a l'església del Carme, el 6 d'agost. Les entrades d'aquests espectacles es posaran a la venda a partir del proper dijous 22 d'agost a través del web del festival.