La Casa de Cultura de Girona inaugura aquest vespre a les set l'exposició Mig Europa cau. Impressions de Josep Pla sobre la Gran Guerra, que recorda l'enorme impacte de la Primera Guerra Mundial en l'evolució històrica, social i cultural del segle XX a través de la mirada de l'escriptor.

L'exposició, que es podrà veure fins al 3 de gener, és una coproducció de la Fundació Josep Pla i la Càtedra Josep Pla de la UdG.

La mostra va començar el recorregut el 2017 a la seu de la fundació a Palafrugell, durant la commemoració del centenari del conflicte, i ha passat pel Palau Robert de Barcelona. El títol s'ha extret del dietari El quadern gris, de Josep Pla.

Es tracta d'una anàlisi i interpretació d'un fet determinant per a la història del segle XX: la Primera Guerra Mundial, a través de la mirada de Josep Pla, projectada des d'un territori neutral.

La visió de Pla, contextualitzada a l'exposició amb fotografies, objectes i materials d'arxius, biblioteques i hemeroteques, reflecteix un panorama molt ampli de com es va viure la guerra a Catalunya i la incidència que hi va tenir, tot i la neutralitat espanyola en el conflicte.

Sis àmbits

L'exposició s'estructura en sis àmbits -«Barcelona bullia», «Ni un tap a l'estranger», «Fam de notícies», «Mig Europa cau», «Del fons mateix del mar» i «Un Cafarnaüm en deliri»- que transiten des de l'home fins a la seva obra, des de l'experiència fins a la reflexió.

L'exposició està comissariada per Francesc Montero, doctor en Filologia Catalana i membre de la Càtedra Josep Pla i de l'Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona.