El Casal de la Dona, una entitat feminista constituïda l'any 1980 a Girona, ha cedit a l'Arxiu Municipal la documentació generada entorn de la reivindicació dels drets de les dones, la planificació familiar i la salut sexual i també l'aliança amb altres moviments, com el pacifisme.

El fons conté principalment documentació relacionada amb l'organització d'activitats i debats que l'entitat va acollir i generar entre el 1977 i el 1986, a més d'un dossier de l'any 1995 i una revista del 2000, aplegats per les donants.

La documentació està organitzada en dos blocs temàtics: el primer, manifestos, documents de treball, cartells o materials impresos relacionats amb l'organització d'activitats per part del Casal, mentre que el segon aplega documentació d'altres col·lectius.

Fotografies de la manifestació del 8 de març del 86 a Girona, articles sobre el Casal apareguts a la premsa als anys 80; documents sobre una mostra dedicada al 50è aniversari del dret a vot de la dona a l'Institut Vell de Girona, o el programa del cicle de cinema feminista, que es va fer l'any 1981, són alguns dels materials donats.

El cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de Girona, Joan Boadas, destacava ahir que l'arxiu no només ha de ser del consistori, sinó també «de tot allò que ajudi a entendre la vida a la ciutat» i per això té valor la documentació rebuda.

En nom del col·lectiu, Sacri Buesa va puntualitzar que «no vam ser ni el primer ni l'únic grup feminista de Girona, perquè llavors ja era un moviment plural» i que treballaven en dos sentits: la reivindicació del drets de les dones -amb campanyes per l'amnistia de la dona o la reivindicació d'un servei de planificació familiar- i el creixement personal, amb lectures o debats entorn de temes com la sexualitat o el propi cos.

Al seu torn, l'alcaldessa, Marta Madrenas, va avançar que, coincidint amb el 40è aniversari del Casal de la Dona, s'organitzarà un cicle de debats i conferències, s'incorporarà un apartat al Museu d'Història de Girona i s'instal·larà una placa commemorativa al Jardí de la Infància, en el punt on anys enrere s'havia gestat la iniciativa feminista.