El festival Sismògraf d’Olot, que s’havia de celebrar del 23 al 26 d’abril, es trasllada a la tardor, en una edició de butxaca i amb participació bàsicament de companyies catalanes. El festival de dansa es reinventarà quan s’acabi la crisi del coronavirus, amb una proposta replantejada que tindrà com a lema Res no es crea ni es destrueix. Tot e(n)s transforma i que consistirà en diverses actuacions durant la tardor del 2020 i suport al sector.

«Renunciarem a la part més internacional però donarem oportunitat a les companyies catalanes perquè sentim el deure i més en aquests moments de crisi tan important del sector cultural», va explicar l’alcalde d’Olot, Pep Berga, en declaracions recollides per l’ACN sobre la cita, que tenia prevista la participació d’una quarantena de companyies i que és clau per al sector, perquè funciona com a mercat per a programadors.

Berga va explicar aquest divendres en el primer ple telemàtic d’Olot que es farà «un Sismògraf més petit per donar l’oportunitat a totes aquelles companyies que ja havien treballat perquè no perdin cap ingrés», i ahora ajudarà a «dinamitzar el comerç i l’hosteleria». Va subratllar la necessitat de fer costat al sector cultural perquè, arran del confinament, aquest any «ho passaran molt malament». Va precisar, això sí, que el pressupost serà «radicalment diferent».

El que sí que es mantindrà a l'abril serà la jornada professional amb una vuitantena de participants i que es celebrarà de forma telemàtica.

Pel que fa a la proposta artística, l’objectiu, segons va detallar ahir l’organització, és reprogramar «el màxim d’espectacles que haurien d’haver tingut lloc a l’abril» en forma de Rèpliques -aquells espectacles que es poden veure fora dels dies del festival-, de Piroclasts -espectacles que tenen lloc fora d’Olot- o bé dins la temporada estable d’arts escèniques a la capital garrotxina el 2021.

Com a festival estratègic de dansa a Catalunya, el Sismògraf i Catalan Arts han començat a treballar en línies d’ajut al sector, contactant amb les companyies.