El sector de la música, a través de Cultura en lluita, ha demanat aquest dijous que els ajuntaments mantinguin els seus pressupostos municipals de cultura i festes tal com estaven previstos per al 2020 després de constatar que per la crisi de la Covid-19 "molts consistoris incompleixen els acords firmats".

A través d'un manifest i d'un vídeo que es pot veure a les xarxes socials, el sector de la música en viu assegura que molts ajuntaments han ajornat els compromisos a 2021 o "directament els han anul·lat".

No obstant això, tot aquest entorn professional està "passant per una de les crisis econòmiques més catastròfiques de la seva història" i, malgrat que està "disposat a assumir el sacrifici col·lectiu quan la societat ho demana, en cap cas pot assumir-ne la desaparició".

Per tot això, els músics demanen que els ajuntaments, als quals qualifica com un dels "principals agents culturals" a Catalunya, mantinguin les seves partides per a cultura i festes i que no s'anul·lin "els compromisos adquirits de les actuacions o que aquestes es posposin a una data de l'any en curs", perquè fer-ho per l'any que" contribueix a la desaparició de tot un sector professional".

Així mateix, consideren que les administracions públiques haurien d'"assumir el seu compromís adquirit, com en molts altres casos, i paguin el preu pactat en concepte d'indemnització".

Cultura en lluita precisa que els ajuntaments, a més d'organitzar festes majors, s'encarreguen de les temporades estables de teatres i auditoris o de festivals de música.

Segons els signants del manifest, els consistoris "tenen a les seves mans convertir-se en un dels pilars per protegir i mantenir el patrimoni cultural de país, però en comptes d'assumir aquesta responsabilitat, estan contribuint a la seva extinció. Un fet gravíssim i molt irresponsable", afegeixen.

Acaben asseverant que "ens hi juguem molt. Sense Cultura, no hi ha futur. Sense els seus professionals, tampoc".

El manifest el firmen, entre d'altres, l'Acadèmia Catalana de la Música, l'Associació Managers, Promotors i Representants de Catalunya, l'Associació Catalana d'intèrprets de música clàssica o l'Associació professional de músics de Catalun