La Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d'Empordà tindrà 25a edició aquest 2020. No serà al juliol, però, sinó al setembre. En comptes de cancel·lar el certamen, l'organització ha decidit adaptar-se i farà un festival "de mínims". Però al capdavall, festival.

Serà del 4 al 6 de setembre i la programació es presentarà a mitjans juny. L'organització ja avança que hi participaran una quinzena de companyies i que els espectacles tindran un format "semipresencial"; l'assistència haurà de ser reduïda, però també es podran veure a través de les xarxes. Arran de la pandèmia, el pressupost de la Fira de Circ ha patit una revisió "important".

La voluntat és que sigui un acte "de resistència cultural" i "compromís amb les companyies i el sector".

La pandèmia ha comportat que la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d'Empordà no pugui celebrar el quart de segle amb la programació, les dates i el format desitjat. Però en comptes de cancel·lar edició, o posposar-la, l'organització ha decidit adaptar-se a la situació actual i oferirà un festival "de mínims".

La fira es posposa al primer cap de setmana de setembre (els dies 4, 5 i 6). L'objectiu, subratlla l'organització, és "no deixar en blanc l'edició d'aquest 2020". "I és que tot i el gradual desconfinament pel risc de propagació de la covid-19, s'hauran d'incorporar un paquet de mesures que assegurin la protecció del públic, els artistes i l'organització, cenyint la fira a diverses pautes i limitacions d'aforament i mobilitat", concreten des del certamen

"A la situació de de crisi sanitària s'hi suma una important revisió del pressupost inicial, que convertiran la XXV Fira de Circ al Carrer de la Bisbal en un acte de resistència cultural, així com de compromís amb les companyies i el sector", expliquen des de l'organització. I hi afegeixen: "Volem fugir de lamentacions i afrontar amb il·lusió l'edició d'enguany, tot i tenir la mirada posada en la del 2021".

La programació i el format definitiu es presentaran a mitjans juny. Però l'organització ja avança que aquest any hi haurà una quinzena de companyies que participaran a la fira, i que presentaran el seus treballs en un format "semipresencial". Això implicarà que els espectacles es puguin seguir sempre en línia, tot i que també hi haurà un nombre d'espectadors molt reduït que hi podran ser presencialment (seguint sempre les mesures de seguretat i higiene corresponents).

Collages de Gilliam i animacions dels Monty Phyton

L'organització també ha fet pública avui la imatge gràfica d'aquesta XXV edició de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d'Empordà. Dissenyada per Joan Garcia, la gràfica està inspirada en els collages d'imatges de Terry Gilliam i els Monty Phyton's Flying Circus. "Unes imatges que traspuen surrealisme i humor per tal que no decaigui la fantasia i l'espectacle tot i la delicada situació per qual passa el sector", destaca l'organització.

La Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d'Empordà enguany torna a ser coorganitzada per l'entitat Fira de Circ i l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà. Amb vint-i-quatre edicions a les espatlles, la proposta va arrencar el 1996 de la mà de l'entitat juvenil Nuik's. Ells van recollir el testimoni d'una altra entitat bisbalenca, Paufila, que a principis dels anys vuitant havien organitzat les dues primeres edicions de la Fira del Circ.

Nuik's va donar una identitat pròpia al projecte i el va fer remuntar fins a assegurar-ne el futur. L'entitat es va anar transformant fins a donar lloc a la que avui coorganitza el certamen, la Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d'Empordà.