La futura directora artística del TNC, Carme Portaceli, ha apostat per convertir l'equipament públic «en el teatre de referència al sud d'Europa». En una entrevista, Portaceli ha afirmat que cal «crear il·lusió, confiança i esperança a través de la cultura» i «que la gent se senti com a casa, que el TNC sigui la casa de tothom». Així mateix, té la intenció de portar el teatre en llengua catalana tant a Espanya, com Europa, així com a Llatinoamèrica. També remarca que en la seva etapa com a directora artística intentarà «arreplegar la part bona de l'herència» anterior, «sistematitzar-la tota, consolidar-la i començar a fer que sigui el moment de l'expansió».

Portaceli serà la directora artística a partir del setembre de 2021 en substitució de Xavier Albertí, actual director artístic, que exercirà en el càrrec fins al 31 de juliol de 2021. S'incorporarà al teatre públic a partir de l'1 de setembre de 2020 com a programadora de la temporada 2021-2022. A partir del setembre de l'any que ve començarà a exercir com a directora artística. El contracte serà de sis anys, no prorrogables. Portaceli, que ja va participar en l'anterior concurs públic que va acabar guanyant Albertí, serà la primera dona que assumirà el càrrec.

La directora teatral, membre fundadora de l'Acadèmia de les Arts Escèniques d'Espanya (AAEE), admet que es va quedar al principi «absolutament xocada» quan va conèixer que havia estat escollida la pròxima directora artística. Va felicitar al TNC perquè ella que s'ha presentat en diversos concursos en la seva trajectòria, aquest «ha estat el millor, el més seriós i el més coherent i consistent que mai havia vist».

Assegura que el seu projecte és «bonic i molt ambiciós». «Al TNC han passat coses molt interessants, s'ha avançat molt i no es podria parlar d'arts escèniques sense parlar del TNC». Recorda que ve de Madrid i assenyala que «és molt important continuar aprofundint en la relació amb Espanya». Segons Portaceli, igual que hi ha espectacles en castellà que es representen a la Xina amb sobretítols, el TNC ha de fer el mateix amb el català.