El monestir de Sant Joan de les Abadesses, el monestir de Santa Maria de Ripoll i el monestir de Sant Pere i l'església de Santa Maria de Camprodon formen part de «Cases d'Oliba», el nou recorregut que promou el Bisbat de Vic i que té per objectiu la descoberta del llegat que va deixar l'abat Oliba (971-1046). El projecte cultural ofereix entrades conjuntes per visitar, a més dels equipaments del Ripollès, altres situats a Osona, el Bages, el Moianès i l'Anoia, que «guarden» el segell del bisbe.

La resta d'equipaments del circuit cultural són la catedral de Sant Pere de Vic, el Museu Episcopal de Vic, el monestir de Santa Maria de l'Estany, la basílica de la Seu de Manresa, el monestir de Santa Maria de Lluçà, l'església de Sant Boi de Lluçanès, l'església de Sant Andreu d'Oristà i la basílica de Santa Maria d'Igualada. També en forma part el monestir de Sant Pere de Casserres a Osona.

Ahir es va presentar el projecte en un dels «tresors patrimonials» del llegat del bisbe i abat Oliba, a l'espai que porta el seu nom a la basílica de la Seu de Manresa. El mateix rector, mossèn Jean Hakolimana, va posar en relleu la figura del bisbe i abat i com «les cases» permeten visualitzar «el seu segell». Dani Font, secretari de la comissió de Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic, va subratllar com més enllà de la funció que guarden els equipaments culturals com a espais turístics, són exemples de l'art de cada època i testimoni de la vivència espiritual de persones i comunitats.

La iniciativa ofereix entrades conjuntes per visitar aquests espais patrimonials, fins ara visitables però de forma individual. D'aquesta manera, va aprofundir Font, es pot incentivar les visites en grup. Amb el circuit, també es vol que algunes esglésies o monestir que fins ara no oferien aquest format de visita, ho comencin a fer sota el segell de les Cases d'Oliba.

Tres paquets d'entrades

Les entrades per al circuit es troben a la venda des d'ahir al web casesdoliba.cat. L'entrada general permet visitar sis equipaments durant tot un any amb un descompte del 50%. En aquest pack s'inclou el monestir de Sant Joan de les Abadesses, el monestir de Santa Maria de Ripoll, la catedral de Sant Pere de Vic, el Museu Episcopal de Vic, el monestir de Santa Maria de l'Estany, la basílica de la Seu de Manresa.

Per la seva part, l'entrada a les «Cases de muntanya» inclou les esglésies del Ripollès i la Plana de Vic; mentre que l'entrada a les «Cases de la Plana» permet entrar als equipaments de la Plana de Vic, l'Estany i Manresa. A més, amb l'objectiu d'acostar el patrimoni als més joves, totes les entrades són gratuïtes per als menors de divuit anys.

Com a tret curiós, els impulsors del projecte van explicar que el projecte d'aplegar les «cases» va sorgir durant les setmanes de confinament. També que, amb el context actual i l'aposta pel turisme de proximitat, confien en el fet que en puguin sortir beneficiats. «Són llocs que tenim a prop i que sovint són grans desconeguts», va recalcar el delegat del Departament de Cultura a la Catalunya Central, Lluís Serarols.

Segons els seus impulsors, la proposta «podria créixer». La intenció, va aclarir Font, és anar incorporant monuments i activitats, pel que han estès la mà a la col·laboració amb el territori.