Mark Saints Electric Guitars és el nom de la primera empresa catalana fabricant de guitarres elèctriques, una firma artesana que va començar a gestar-se el 2019 i que ha iniciat aquest any la producció amb diversos models propis que busca comercialitzar per tot Espanya.

El lutier de Terrassa Marc Cazorla, propietari de l'empresa, explica que el llançament de l'empresa s'ha retardat per la covid i per les conseqüències econòmiques que ha generat en el sector cultural, sobretot en els artistes que col·laboren amb les companyies d'instruments.

«Pagar el lloguer d'un local i treballar enmig de la pandèmia era inviable econòmicament, els músics estaven aturats, no vaig poder començar com m'hauria agradat i això ha alentit molt el projecte», comenta Cazorla, de 38 anys, especialista en disseny i programació de sistemes Cad-Cam i que des de 2006 es dedica a fabricar artesanalment i reparar guitarres elèctriques.

El lutier lamenta que la fabricació d'instruments musicals es troba en mínims històrics i apunta que la producció de guitarres a Espanya, un país precisament d'aquest instrument de sis cordes, ha baixat gairebé a la meitat en 11 anys. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), s'ha passat de 137.001 unitats fabricades el 2008 a 76.656 el 2019.

«A Catalunya no hi ha una empresa fabricant de guitarres elèctriques, la majoria de fabricants que produeixen en territori nacional són marques estrangeres o lutiers que fan puntualment guitarres per encàrrec», explica Cazorla.

Segons dades de l'Anuari de Cultura i Oci de 2019 de l'INE, només 189 persones construeixen i restauren instruments a Espanya.

«M'imagino que com qualsevol altre tipus de negoci arrossegues amb casa teva i la teva família, jo he començat des de baix, no tinc un padrí i fa molts anys que m'hi dedico, l'experiència m'ha fet veure quina línia de treball vull», confessa aquest lutier, que ha fabricat fins ara artesanalment més de 50 guitarres elèctriques. Les xarxes socials han mantingut el projecte actiu durant els mesos de pandèmia i han estat la principal eina de promoció de fabricant de guitarres.