La Fundació Gala-Salvador Dalí estrenarà aquest octubre una exposició sobre les il·lustracions que va fer el pintor empordanès sobre La Divina Comèdia per a commemorar els 700 anys de la mort de l'escriptor italià Dant Alighieri.

L'artista va fer 102 aquarel·les sobre la cèlebre obra de Dant però no van veure la llum fins al 1960 en format de serigrafies, una sèrie de les quals s'exposarà al Teatre-Museu Dalí a partir del 19 d'octubre. Les serigrafies aniran acompanyades de sis obres originals del pintor empordanès poc conegudes, entre dibuixos i aquarel·les, relacionades amb el període en què va il·lustrar l'obra de Dant, a principis dels anys 1950. Les obres formen part d'un encàrrec del govern italià l'any 1951 per a il·lustrar l'obra de La Divina Comèdia.

La directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, va recordar ahir que quan el pintor va rebre l'encàrrec del Govern italià amb motiu de l'aniversari del naixement de l'escriptor, es va mostrar molt entusiasmat amb el projecte. Salvador Dalí considerava que l'obra de Dant era el mirall de la seva pròpia evolució espiritual i comparava l'amor de Dant per Beatriu amb el que ell sentia per Gala. La il·lustració de Dalí va coincidir en un moment en què el pintor va abandonar temporalment el Surrealisme i l'ateisme, i va abraçar el Classicisme i la fe catòlica, visitant el papa Pius XII al Vaticà.

La iniciativa comptarà amb la col·laboració de l'Instituto italiano di Cultura, tal com va anunciar la directora dels Museus Dalí.